Pentagon připouští úvahy o možném nasazení amerických pozemních sil v Iráku

Spojené státy by v budoucnu mohly poslat do boje s ozbrojenci Islámského státu v Iráku i pozemní jednotky. Šéf sboru náčelníků americké armády generál Martin Dempsey by o to požádal prezidenta Obamu, pokud by se neosvědčila současná letecká podpora války s extremisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr obrany Chuck Hagel a šéf sboru náčelníků štábů Martin Dempsey v Kongresu

Americký ministr obrany Chuck Hagel a šéf sboru náčelníků štábů Martin Dempsey v Kongresu | Zdroj: Reuters

Americká letadla proti nim během úterý zaútočila nedaleko Bagdádu i na severu Iráku, kde se islamisty snaží porazit kurdské milice.

Podle Dempseyho jsou Spojené státy připravené i k náletům na pozice džihádistů v sousední Sýrii a iráckou armádu by mohli v zápase s nimi doprovázet američtí poradci.

"Aby bylo jasno, pokud dospějeme do stadia, kdy budu mít za to, že naši poradci by měli doprovázet irácké vojáky při útocích na konkrétní síle Islámského státu, doporučím to prezidentovi," řekl Dempsey brannému výboru Senátu.

Koalice proti Islámskému státu získává podporu, Ankara ale váhá

Číst článek

Možný návrat pozemních vojsk do Iráku americký prezident dosud nepřipouštěl.

Ústředním bodem americké strategie boje proti Islámskému státu jsou nadále systematické letecké údery, a to nejen v Iráku, ale nově i v Sýrii.

Jan Prokeš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme