Pět států NATO pošle Kyjevu zbraně, tvrdí Porošenkův poradce. Čtyři to už popřely

Ukrajinská armáda dostane zbraně a vojenské poradce od pěti států NATO, uvedl na svém facebookovém účtu poradce ukrajinského prezidenta Jurij Lucenko. Pomoc podle něj slíbily Itálie, Francie, Polsko, Norsko a Spojené státy. Jednotlivé státy se na tom podle Lucenka dohodly na summitu NATO. Zástupci čtyř států však tuto informaci podle agentury Reuters nedlouho po jejím zveřejnění popřeli a v rozporu je i s předchozími postoji Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Granáty na stanovišti ukrajinské armády u města Debalceve v Doněcké oblasti 29. srpna

Granáty na stanovišti ukrajinské armády u města Debalceve v Doněcké oblasti 29. srpna | Zdroj: Reuters

„Na summitu NATO jsme dosáhli dohody, že získáme vojenské poradce a podporu v podobě moderní výzbroje ze Spojených států, Francie, Itálie, Polska a Norska,“ oznámil poradce Jurij Lucenko na své facebookové stránce, aniž připojil další informace.

S těmi však vzápětí přišli zástupci USA, Itálie, Norska a Polska, jejichž země měly být spolu s Francií zmíněnými dodavateli.

„Tato zpráva je nepravdivá. Itálie spolu s dalšími zeměmi EU a NATO připravuje pro Ukrajinu balíček vojenské pomoci, která není určena k zabíjení, do níž patří neprůstřelné vesty či helmy,“ řekl Reuters nejmenovaný činitel italského ministerstva obrany.

Podle nejmenovaného amerického představitele neučinily USA Kyjevu žádnou nabídku „pomoci určené k zabíjení“. Podobně se vyjádřili také zástupci Polska a Norska.

V Doněcku a Mariupolu jsou slyšet výbuchy, jedna žena přišla o život

Číst článek

Na seznamu zemí, které Ukrajině údajně slíbily dodat zbraně, je také Francie. Prezident François Hollande přitom už několikrát zdůraznil, že Francie nehodlá Ukrajině pomoci vojensky. Posílat do oblasti zbraně by podle něj bylo chybou.

Ve francouzském tisku se také zatím neobjevila žádná zmínka o tom, že by francouzská vláda mohla tento postoj přehodnotit.

K otázce poskytnutí zbraní Kyjevu se některé západní země staví dlouhodobě odmítavě. Například německá kancléřka Angela Merkelová podle DPA za Berlín již na konci srpna striktně odmítla dodávky zbraní Kyjevu.

NATO Ukrajině nepomůže, státy to udělat mohou

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen před několika dny na summitu ve Walesu upřesnil, že případná pomoc závisí na rozhodnutí jednotlivých zemí.

„Severoatlantická aliance nebude na Ukrajinu dodávat žádné vybavení, protože k tomu nemá kapacity. Členské státy NATO je ale mají. Pokud se sami rozhodnou Kyjevu zbraně poskytnout, nebudeme jim v tom bránit,“ řekl Rasmussen. Zástupci zemí NATO se ale na summitu dohodli, že kvůli situaci na Ukrajině posílí své pozice na východě Evropy.

Jan Šmíd, ČTK, mka, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme