Pět tisíc zajatců Boho Haram je na svobodě. Vojákům se je povedlo osvobodit

Západoafričtí vojáci ve středu osvobodili přibližně 5000 lidí unesených islamisty z Boko Haram. Zničili i úkryt extremistů na nigerijsko-kamerunské hranici. S odvoláním na kamerunského ministra o tom informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod za propuštění dívek, které extremisté z Boko Haram unesli před půl rokem

Pochod za propuštění dívek, které extremisté z Boko Haram unesli před půl rokem | Zdroj: Reuters

Rukojmí osvobozená ze základny Boko Haram "tvořili hlavně ženy, děti a senioři," sdělil ministr pro komunikaci Issa Tchiroma Bakary. Jejich záchraně předcházely asi týdenní střety s extremisty, v rámci nichž vládní jednotky kompletně zničily úkryt islamistů v horách na nigerijsko-kamerunské hranici. Podle Bakaryho byl během bojů zraněn jen jeden kamerunský voják. Armádě se prý naopak podařilo zadržet 21 příslušníků Boko Haram.

Islamistická skupina Boko Haram terorizuje severovýchod Nigérie i příhraniční regiony sousedních států; v této oblasti chce vytvořit náboženský stát založený na islámském právu šaría. V posledních sedmi letech si násilí páchané Boko Haram v Nigérii vyžádalo více než 20 000 obětí a asi 2,6 milionu lidí bylo nuceno opustit své domovy. Zhruba pět milionů lidí hladoví.

Extremisté z Boko Haram unesli několik tisíc žen a dívek, napsal v polovině února zpravodajský web BBC s odkazem na nigerijskou neziskovou organizaci pomáhající obětem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme