Petrohrad dva dny po atentátu: do metra se vracejí lidé, nebojí se ani turisté

Petrohradská policie prohledala byt Akbaržona Džalilova, podezřelého ze spáchání pondělního bombového útoku v metru. Vyšetřovatelé v bytě našli sypký materiál, který mohl sloužit k výrobě nálože. V severní ruské metropoli v těchto dnech začíná turistická sezona. Budou ji provázet zostřená bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V centru Petrohradu kromě zvýšené policejní přítomnosti už nic nenasvědčuje tomu, že tady v pondělí došlo k teroristickému útoku.

V centru Petrohradu kromě zvýšené policejní přítomnosti už nic nenasvědčuje tomu, že tady v pondělí došlo k teroristickému útoku. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

K místům tragédie lidé stále nosí květiny, nejen obyvatelé Petrohradu, ale i turisté. Docent německé univerzity Reinhard Klemenser útok označil za strašlivý a neuvěřitelný čin, pro který nenachází slov. Lidé by se podle něj teď měli sjednotit. „Petrohrade, jsem s tebou,“ dodal v ruštině německý vědec.

Petrohrad se pomalu vrací ke svému obvyklému rytmu. Turistické kanceláře na ulicích v centru dál nabízejí exkurze po městě, ale také do carských měst okolo Petrohradu nebo do Finska.

Přehrát

00:00 / 00:00

V centru Petrohradu kromě zvýšené policejní přítomnosti už nic nenasvědčuje tomu, že tady došlo k teroristickému útoku.

„Nepozoruji snížení zájmu turistů,“ říká Taťjana Vladimirovna, která v jednom z kiosků zájezdy prodává. Teď na začátku sezóny je to zhruba stejné jako v minulém roce. Sama se nebojí jezdit metrem do práce. „Nikdy nevíte, co se může stát. Může vám spadnout třeba cihla na hlavu,“ dodává.

I ve středu ale policie musela kvůli nálezu neznámého předmětu uzavřít dvě stanice metra, opět Senné náměstí a stanici Pionýrská.

V centru Petrohradu kromě zvýšené policejní přítomnosti už nic nenasvědčuje tomu, že tady v pondělí došlo k teroristickému útoku. Lidé vcházejí a vycházejí z metra, procházejí se po hlavní Něvské třídě, nakupují, jdou z práce nebo do práce. Městská doprava funguje jako obvykle. Mládež se prohání na skateboardech nebo koloběžkách a mezi tím vším se proplétají turisté s kufry.

V Rusku zatýkají po útoku na metro podezřelé a prohledávají byty

Číst článek

Obchody dál lákají klienty k nákupům, ale tento klid je pouze zdánlivý. Agentura TASS oznámila, že petrohradská policie ve středu zatkla šest osob podezřelých z příslušnosti k teroristickým organizacím, zejména k takzvanému Islámskému státu.

Zatím ale není jasné, jestli má toto zatčení souvislost s pondělním útokem. Policie mezitím dospěla k závěru, že exploze mohla nastat náhodně, protože v obou případech bomb šlo o zařízení, která chtěli pachatelé odpálit na dálku mobilem.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme