Piloti Lufthansy mohou stávkovat, rozhodl soud. Omezení zasáhne 100 tisíc cestujících

Německé aerolinky Lufthansa a zhruba 100 tisíc cestujících čekaly na vyjádření soudu k chystané stávce pilotů. Německý soud ve Frankfurtu nad Mohanem nakonec v úterý večer protest odmítl zablokovat. Aerolinky oznámily, že se proti verdiktu odvolají. Piloti chtějí ve středu stávkovat po celý den. Letecký dopravce by musel škrtnout 876 z plánovaných zhruba 3000 letů. Stávka bude pokračovat i ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší německé aerolinky Lufthansa se potýkají s několikadenní stávkou palubního personálu

Největší německé aerolinky Lufthansa se potýkají s několikadenní stávkou palubního personálu | Zdroj: Reuters

Stávka v Lufthanse se dotkne i středečního provozu na pražském Letišti Václava Havla. Zrušeny mají být čtyři páry letů mezi Prahou a Frankfurtem s příletem do Prahy v 10:10, 13:45, 17:55 a 22:50.

Poslední zrušený spoj se měl podle harmonogramu do Německa vracet až následující den, tedy ve čtvrtek v 06:55. Dále dopravce zrušil na středu spoj mezi Prahou a Mnichovem (přílet do Prahy ve 12:40 a následný odlet ve 13:15).

Protest pilotů řešily i soudy - společnost nejdřív žádala o předběžný zákaz stávky, ale neuspěla ani s ním, ani s následným dovoláním u pracovního soudu. Piloti na to zareagovali tím, že původně jednodenní protest prodloužili ještě i na další den.

Personál Eurowings v Düsseldorfu a Hamburku stávkuje. Ráno bylo zrušeno přes 60 letů

Číst článek

Odbory pilotů požadují po vedení německých aerolinek navýšení platů, a to se zpětnou platností od roku 2012. Tehdy doběhla poslední kolektivní smlouva mezi Lufthansou a piloty. Od té doby se obě strany snaží uzavřít novou smlouvu, ale zatím bez úspěchu.

Chtějí roční nárůst platů o 3,7 procenta, Lufthansa ale nabízí 2,5 procentní navýšení. Piloti budou stávkovat už potřinácté, pokud počítáme protesty od jara 2014, kdy se spor vyhrotil.

Stávkovat začal v úterý také palubní personál německých nízkonákladových aerolinek Eurowings na letištích v Düsseldorfu a Hamburku. Letecký dopravce je dceřinou společností největšího německého leteckého přepravce Lufthansa. Kvůli protestu byly ráno zrušeny desítky letů, včetně letu z Düsseldorfu do Prahy.

Palubní personál německých nízkonákladových aerolinek Eurowings na letištích v Düsseldorfu a Hamburku v úterý vstoupil do stávky | Foto: Reuters

Pavel Polák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme