Placenou práci má v EU méně než třetina Romů. V Čechách bojují hlavně s diskriminací

Drtivou většinu Romů v Evropské unii ohrožuje chudoba. Placenou práci jich má méně než třetina. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu Agentury Evropské unie pro základní práva v členských zemí s velkými romskými komunitami. Čeští Romové jsou podle ní chudobou ohroženi nejméně a také častěji pracují. Patří ale k těm, kteří se nejčastěji setkávají s diskriminací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většinu Romů v Evropě ohrožuje nezaměstnanost a chudoba

Většinu Romů v Evropě ohrožuje nezaměstnanost a chudoba | Foto: pixabay.com

Unijní agentura na základě těchto zjištění vyzvala evropské státy ke snižování chudoby Romů a k zastavení jejich vyčleňování ve školství. Situace Romů v Evropě se prý v posledních letech nijak nezlepšuje.

S diskriminací se podle Ioannise Dimitrakopulose v posledních letech potýkaly skoro dvě třetiny českých Romů. Nejčastěji při hledání práce a bydlení.

Ředitel agentury Michael O'Flaherty ale soudí, že takto vysoké číslo může souviset s větším povědomím českých Romů o jejich právech. To, že se v jiných oblastech jeví situace Romů v České republice příznivěji než v dalších státech, podle něj neznamená, že by byla lepší. Je prý jen méně špatná.

Romové se v Evropské unii podle agentury také stále potýkají se segregací ve školství a s nízkým vzděláním.

Předškolní zařízení podle jejího průzkumu navštěvuje zhruba polovina Romů a stejné množství jich studuje na středních školách. Na vysokých školách se pak vzdělává jen minimum evropských Romů.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme