Po rušné silnici ve Fukuoce už zase jezdí auta. Velký kráter zmizel během jednoho týdne

Japonští dělníci zvládli za pouhých sedm dní opravit silnici ve městě Fukuoka. Na rušné třídě jednoho z největších japonských měst se minulé úterý propadla zem a vznikl kráter o průměru 30 metrů. Incident přerušil dodávky elektřiny, vody a plynu. Hrozilo také zřícení okolních budov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po rušné silnici ve Fukuoce už zase jezdí auta. Velký kráter zmizel během jednoho týdne

Po rušné silnici ve Fukuoce už zase jezdí auta. Velký kráter zmizel během jednoho týdne | Zdroj: ČTK

Stavební dělníci ve Fukuoce se dali minulé úterý ihned do práce. O dva dny později už na místě nezůstaly po kráteru téměř žádné stopy.

Díru postupně zaplnili 6200 kubickými metry písku a cementu. Museli ale také opravit kanalizační potrubí, telefonní sloupy a semafory.

Auta začala po rušné silnici jezdit v úterý kolem páté ráno, tedy přesně sedm dní poté, co se země propadla. „Velmi se omlouváme za způsobené potíže,“ prohlásil starosta města Soičiro Takašima.

Rychlost dokončení stavebních prací některé lidi ve Fukuoce překvapila. „Myslel jsem, že to bude trvat nejméně měsíc,“ řekl podle listu Japan Times místní taxikář.

V Česku by stavební práce trvaly zřejmě déle. Vozovka například vysočanské estakády se kvůli prudkému dešti propadla letos v červenci. Auta po ní ale začnou jezdit zřejmě až v prosinci 2017. Zpoždění nabralo také dokončení dálnice D8, kde měl být poslední úsek Lovosice–Řehlovice hotový už v roce 2000. Dálncie se má řidičům otevřít 17. prosince.

Půda se v největším městě jihojaponského ostrova Kjúšú začala propadat minulé úterý. Na rušné pětiproudové třídě v centru jedenapůlmilionového města se ráno nejprve objevily dvě malé díry.

Postupně se ale rozrůstaly, až se vytvořil třicet metrů široký a patnáct metrů hluboký kráter. Nikdo nebyl při zraněn. Země se propadla zřejmě kvůli pracím při rozšiřování blízké linky podzemní dráhy.

Po rušné silnici ve Fukuoce už zase jezdí auta. Velký kráter zmizel během jednoho týdne | Foto: ČTK/AP

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme