Počet obětí oaklandského požáru vzrostl na 33. Záchranáři žádají pozůstalé o zubní kartáčky obětí

Bilance požáru na hudební party v kalifornském Oaklandu stoupla z 30 na 33 obětí, oznámil mluvčí úřadu šerifa Ray Kelly. Jejich počet však ještě zřejmě není konečný. Hasiči zatím prohledali menší část budovy a pohřešují stále „značný počet“ lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár v kalifornském Oaklandu

Požár v kalifornském Oaklandu | Zdroj: ČTK

Stále není jasné, kolik lidí se koncertu v noci na sobotu účastnilo. Náčelnice místních hasičů tvrdí, že jich bylo asi padesát až sto. Některé oběti pochází podle mluvčího úřadu šerifa Kellyho ze zahraničí, z Evropy a Asie. Konkrétní země původu ale neupřesnil. Některé oběti byly nezletilé, 17 let a mladší.

Příčina vzniku požáru zatím není známa. Hasiči v sobotu uvedli, že je pro ně prioritou vyproštění těl. A to může trvat i déle než dva dny. Kvůli identifikaci těl žádají záchranáři pozůstalé o zubní kartáčky a hřebeny obětí.

V Oaklandu našli dalších šest těl. Při požáru tam zemřelo na 30 lidí

Číst článek

Úřady se obávají dalšího nárůstu obětí, protože je podle některých zdrojů ještě přes dvacet pohřešovaných osob. Hasičům se také zatím nepodařilo prohledat zbytek budovy. Pronikli ale už hlouběji do objektu, kde očekávají další oběti.

Vyprošťovací práce jsou velmi složité, protože do druhého patra se zřítila střecha. Navíc požár porušil i statiku stavby. Budova je podle hasičů přeplněná nábytkem, sochami, hudebními nástroji a dalším vybavením. Chyběly tu ale požární hlásiče a postřikovače. Jediný východ z druhého patra navíc vedl pouze po provizorním schodišti.

Oheň zachvátil budovu, která sloužila jako umělecká kolonie, v noci na sobotu. Právě se zde konal koncert kapely Golden Donna a dalších skupin. Podle médií na něj přišlo možná až sto lidí. O budovu se už několik týdnů zajímaly také úřady. Měly podezření, že zde nelegálně žije několik desítek osob.

Žena pokládá květiny nedaleko místa požáru v kalifornském Oaklandu | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme