Počet obětí v Petrohradu stoupl z 11 na 14. Anonym nahlásil další bombu v metru

V Petrohradu začal platit třídenní smutek. Při pondělním útoku na metro zemřelo nejméně 14 lidí a desítky utrpěly zranění. Nálož vybuchla v soupravě mezi stanicemi metra, explozi policie vyšetřuje jako teroristický čin. Ruští vyšetřovatelé oznámili, že výbuch způsobil sebevražedný atentátník. Kyrgyzská rozvědka ráno uvedla, že jedním z pachatelů je pravděpodobně rodák z Kyrgyzstánu s ruským občanstvím. Kvůli anonymnímu varování před bombovým útokem musely být v úterý v Petrohradu uzavřeny nejméně tři stanice metra, vyklizen byl i jeden supermarket.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé u stanice metra pokládají květiny a zapalují svíčky.

Lidé u stanice metra pokládají květiny a zapalují svíčky. | Zdroj: Reuters

Policie v úterý uzavřela stanice Senné náměstí i dvě sousední stanice, Spasská a Sadové náměstí, na které se ze stanice Senné náměstí přestupuje; jde o nejfrekventovanější přestupní uzel v celé podzemní dráze. Soupravy nyní těmito zastávkami projíždějí bez zastavení.

V Petrohradu kvůli anonymu uzavírají další stanice metra. Provozovatel ohlásil 'úplnou prověrku'

Číst článek

Uzavřena je i část jiné linky petrohradského metra, od stanice Moskevská až po stanici Petrohradská. „Vykonáváme úplnou prověrku jak stanic, tak tunelů," uvedl provozovatel metra.

Kyrgyzská zpravodajská služba ráno informovala o tom, že za pondělním útokem pravděpodobně stojí Kyrgyz s ruským občanstvím. „Kamikadze z petrohradského metra se narodil v roce 1995 v Kyrgyzstánu a jmenoval se Akbardžon Džalilov," řekl agentuře AFP mluvčí kyrgyzské zpravodajské služby.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov uvedl, že výbuch v petrohradském metru svědčí o nezbytnosti společného boje proti terorismu. „Jsem přesvědčen, že to znovu vypovídá o nezbytnosti společné práce v odporu proti tomuto celosvětovému zlu," řekl podle agentury RIA Novosti před schůzkou se svým protějškem ze středoasijského Kyrgyzstánu. Lavrov také vyjádřil uznání kolegům za projevenou solidaritu.

V Petrohradu kvůli anonymu uzavírají další stanice metra. | Foto: Reuters

Nálož vybuchla ve vagonu metra plného lidí v pondělí před 15. hodinou tamního času mezi stanicemi Senné náměstí a Technologický institut. Nálož nebyla příliš silná, byly v ní ale kovové části, které následně zabíjely lidi.

Ministerstvo zdravotnictví den po výbuchu uvedlo, že počet mrtvých vzrostl na 14. „11 zemřelo na místě a tři podlehli zraněním neslučitelným se životem," řekla podle agentury Interfax ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová novinářům.

V městských nemocnicích se podle ní nachází ještě 49 zraněných, 13 lidí lékaři po ošetření propustili domů. Ruské úřady zatím nezveřejnily identitu mrtvých. Oznámily ale, že zatím nemají informaci o tom, že by mezi oběťmi byli turisté.

Sebevražedný atentátník z centrální Asie

Řidič soupravy po výbuchu nezastavil a pomalu dojel do stanice. Tím podle záchranářů výrazně pomohl následné situaci. V opačném případě by počty obětí mohly být daleko vyšší, protože by se pomoc do tunelu špatně dostávala.

Na záběrech, které pořídili lidé ve stanici po výbuchu, je vidět souprava s vymlácenými okny, ze které se lidé uvnitř snaží urychleně dostat ven. Vylamují přitom dveře a vyskakují okny.

„Jela jsem vlakem, který jel hned za tím, ve kterém vybuchla bomba. Zastavili jsme na stanici Senné náměstí. Řekli nám, ať vystoupíme a počkáme. Pak nás vyzvali, abychom šli ven, protože všude byla spousta nějakého kouře,“ popsala těsně po výbuchu cestující Olga.

Kyrgyz Akbardžon Džalilov podezřelý z útoku na petrohradské metro. | Foto: Reuters

Policie v pondělí uvedla, že pátrá po dvou podezřelých. Jeden z nich do metra uložil nálož, která později vybuchla. Druhý muž nechal podomácku vyrobenou bombu na stanici Náměstí povstání. Ta ale nevybuchla a pyrotechnici ji zlikvidovali.

Agentura Interfax už večer v den útoku uveřejnila, že policie podezírá 23letého muže z centrální Asie, který má údajně vazby na radikální islamisty. Dalšího muže, kterého policisté podezírali, zachytily bezpečnostní kamery. Byl štíhlý, měl černý kabát, plnovous a pokrývku hlavy. Tento muž se ale na policii sám přihlásil, aby prokázal svoji nevinu.

Útok se stal v době, kdy byl ve městě ruský prezident Vladimir Putin. K činu se zatím nikdo nepřihlásil. Spekuluje se, zda útok může mít s přítomností ruského prezidenta spojitost. V Petrohradu, ale také v Moskvě teď platí zvýšená bezpečnostní opatření. K těm přistoupily také Francie a Ukrajina.

Do Ruska putovala řada kondolencí. Soustrast vyjádřil například generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, ministři zahraničí Británie, Francie, Německa, Ukrajiny.

Atentát odsoudila i britská premiérka Theresa Mayová: „Byl to hrůzný útok. Napsalala jsem ruskému prezidentovi, abych mu vyjádřila soustrast. Já i ostatní Britové jsme v myšlenkách s rodinami obětí. Tento případ znovu ukazuje, jak velké teroristické hrozbě všichni čelíme. Ale v Británii v tom máme jasno, teroristy vyhrát nenecháme. Naše hodnoty zvítězí.“

Přidali se i čeští politici. Prezident Miloš Zeman prohlásil, že teroristické činy jsou naprosto neomluvitelné. Ruskému prezidentovi Putinovi po útoku telefonoval také americký prezident Donald Trump. Podle Bílého domu spolu mluvili o rychlé porážce terorismu.

Martin Dorazín, Matěj Štýs, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme