Počkejte si na Ježíška s nejhledanějšími zločinci. Europol vyrobil vlastní adventní kalendář

Žádné veselé čokolády se zvířátky a andílky. Evropská policejní agentura Europol vytvořila adventní kalendář sestavený z portrétů nejhledanějších uprchlíků před spravedlností. Cílem je učinit příští rok bezpečnějším.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adventní kalendář vás seznámí s hledanými zločinci

Adventní kalendář vás seznámí s hledanými zločinci | Foto: repro foto eumostwanted.eu

Kalendář je dostupný na internetových stránkách agentury, na Facebooku i na Twitteru. "Od 1. prosince budeme po 23 dnů zveřejňovat jméno jednoho uprchlíka z jednoho členského státu," řekl agentuře AFP mluvčí Europolu Gerald Hesztera. Jde podle něj o zločince, kteří byli odsouzeni za vraždy, únosy, terorismus či obchodování s drogami.

Kalendář začíná písmenem A jako Austria, a tedy portrétem šedesátiletého Rakušana jménem Tibor Foco. Ten byl odsouzen na doživotí za vraždu prostitutky, kterou zastřelil v roce 1986. V roce 1995 ale uprchl z vězení a od té doby je na útěku.

Video se zločincem, po kterém pátrá Česká republika, bude dostupné od 6. prosince, Slovensko přijde na řadu 19. prosince.

Od lednového spuštění internetové stránky Europolu se podařilo dopadnout 24 zločinců, z toho devět za pomoci občanů. "Doufáme, že zadržením některého z uprchlíků dáme občanům pěkný dárek pod stromeček," dodal mluvčí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme