Pod grónským ledem se ukrývá bývalá raketová základna. Ostrov se jí chce zbavit

Grónsko vyzvalo Dánsko, aby uklidilo opuštěnou vojenskou základnu a další pozůstatky americké armády, které na ostrově zůstaly z padesátých let. Severský ostrov je autonomní součástí Dánského království a Dánsko proto v minulosti povolilo Spojeným státům vybudovat na území Grónska vojenské základny a radarové stanice. Vzájemná dohoda ale nespecifikovala, která země by se měla o případný úklid po konci studené války postarat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Grónsko

Grónsko | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic, United Nations Photo

Největší pozornost se pří žádosti o úklid věnuje Camp Century – vojenské základně na odpalování raket s nukleárními hlavicemi, která je ukrytá pod ledem.

„Pokud Dánsko neuzavřelo se Spojenými státy žádné další smlouvy o Camp Century, odpovědnost za průzkum a úklid padá výlučně na Dánsko,“ citovala agentura AP grónského ministra zahraničí Vittuse Qujaukitsoqa.

Australané hlásí z Grónska nejstarší důkaz života na Zemi. Fosilie staré 3,7 miliardy let

Číst článek

„Doufám, že se to (povede uklidit) tak brzy, jak je jen možné,“ prohlásil dánský ministr zahraničí Kristian Jensen. Na to, kdo přesně se na úklidu bude podílet je podlet, něj ale ještě příliš brzo.

Vojenská základna podle mezinárodní studie obsahuje radioaktivní odpad, palivo a PCB látky. Studie vědců ze Spojených států, Kanady, Dánska a Švýcarska zároveň ukázala, že kvůli globálnímu oteplování v průběhu následujících dekád tající led nukleární základnu nejspíš odkryje.

„Mysleli si, že se na ní nikdy nepřijde. V šedesátých letech termín globální oteplování ani neexistoval. Klíma se ale mění a je otázkou, jestli to, co je tam dolu, tam opravdu zůstane,“ citoval deník Guardian hlavního autora studie Williama Colgana.

Základna Camp Century se nachází zhruba 200 kilometrů od severozápadního pobřeží Grónska a o jejím skutečném účelu během studené války nevěděla ani dánská vláda. Tříkilometrový komplex osm metrů pod ledem obsluhoval první mobilní atomový generátor na světě. Jeho součástí byly laboratoře, nemocnice, kino a kaple. Projekt základny ukryté pod ledem opustila americká armáda poté, co se neustále se pohybující led ukázal jako problém, kvůli kterému byla celá stavba velice nestabilní.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme