Podezřelý z útoku ve Švédsku žádal o pobyt. Policie ho hledala kvůli deportaci

Uzbek podezřelý ze spáchání pátečního atentátu ve Stockholmu podle švédské policie projevoval sympatii vůči extremistickým organizacím, včetně takzvaného Islámského státu. V neděli to na tiskové konferenci uvedl zástupce policie. Podle soudkyně stockholmského soudu policisté v neděli také zadrželi dalšího podezřelého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie hlídá centrum Stockholmu nedaleko místa útoku

Policie hlídá centrum Stockholmu nedaleko místa útoku | Zdroj: Reuters

Muž v roce 2014 podal žádost o povolení k pobytu ve Švédsku, kterou ale úřady zamítly. Hrozila mu tedy deportace, kvůli které po něm policisté pátrali.

Švédská policie podezřívá 39letého Uzbeka, že v pátek odpoledne najel nákladním vozem do davu lidí na rušné nákupní třídě v centru Stockholmu. O život přišli čtyři lidé, mezi nimi dva občané Švédska, jeden Brit 41letý Chris Bevington a jeden Belgičan. Podle českého ministerstva zahraničí mezi oběťmi nejsou žádní Češi.

Policie nyní kvůli pátečnímu útoku vyslýchá sedm lidí. Některé z nich zatkla při nočních raziích. Důkazy podle ní silně svědčí o vině zadrženého Uzbeka. Další podrobnosti ale potvrdit odmítá.

Kdo útočil ve Stockholmu, není stále jisté. Policie pátrá po možných komplicích zadrženého Uzbeka

Číst článek

Muž z Uzbekistánu s policisty zatím nemluví. Vyšetřovatelé nevědí, zda byli do atentátu zapleteni ještě další lidé, nic ale nevylučují. Šéf švédské policie Dan Eliasson proto lidem doporučil, aby byli dál obezřetní a dbali pokynů strážníků.

Snažil se také ujistit, že jsou na to, aby zabránili případným dalším hrozbám dobře připravení a vycvičení. Zatím není jasný ani motiv podezřelého. „Co zamýšlel, nevíme," dodal Eliasson. Vyšetřovatelé zkoumají telefon zatčeného muže a jeho profily na sociálních sítích.

ČTK, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme