Podpálená škola, násilné přepadení. Podívejte se, kdo je Tunisan, podezřelý z útoku v Berlíně

Německá policie intenzivně pátrá po čtyřiadvacetiletém Tunisanovi, který podle ní může stát za teroristickým útokem na vánočním trhu v Berlíně. Jeho účast na útoku, při kterém zatím zemřelo 12 lidí, naznačují dokumenty, které policie nalezla v kamionu. Za informace, které povedou k dopadení mladého Tunisana, Německo slíbilo 100 tisíc eur (zhruba 2,7 milionu korun).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anis Amri podezřelý z teroristických útoků na vánočním trhu v Berlíně.

Anis Amri podezřelý z teroristických útoků na vánočním trhu v Berlíně. | Zdroj: Reuters

Anis Amri se narodil v roce 1992 a Tunisko opustil před sedmi lety. Podle informací, které Amriho otec sdělil tuniskému rádiu, si jeho syn v Itálii čtyři roky odpykával trest za podpálení školy. V Tunisku byl také obviněn za násilné přepadení. Do Německa podle svého otce dorazil před rokem.

Dokumenty podle ministra vnitra v Severním Porýní-Vestfálsku ale ukazují, že do Německa dorazil Amri už v červenci 2015. Jeho žádost o azyl země odmítla a Amri byl v jihoněmeckém Ravensburgu umístěn do vyhošťovací vazby. Následně měl být vyhoštěn zpátky do Tuniska, chyběly mu ale doklady, vysvětlil Ralf Jaeger jak je možné, že Amri v Německu zůstal.

ONLINE: Policie kvůli útoku v Berlíně hledá Tunisana. Vypsala na něj odměnu

Číst článek

„Tunisko prvně odmítlo, že by byl jeho občanem,“ řekl Jaeger. Nové dokumenty, které by umožnily Amriho vyhostit, podle něj dorazily až ve středu.

Amri pobýval zejména v Berlíně a nedávno také v Severním Porýní-Vestfálsku. Podle policie používal několik odlišných jmen a bezpečností služby měly informace o jeho kontaktu s islamisty.

Amriho několik měsíců dokonce tajně sledovala německá policie poté, co dostala tip od tajných služeb. Ty podle AP policii varovaly, že Amri může plánovat přepadení, aby si mohl koupit automatické zbraně pro případný útok. Sledování sice ukázalo, že Amri se účastnil pašování drog i barové potyčky, nepotvrdilo ale původní dohad. Proto ho policie v říjnu ukončila.

Nové detaily, které o domnělém útočníkovi vycházejí najevo, podle agentury Reuters vyvolávají dotazy, zda mohly německé úřady smrtícímu útoku zabránit. Německá policie mezitím v rámci pátrání po podezřelém zpřístupnila jeho fotografie a popis i dalším bezpečnostním složkám napříč Evropou.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme