Pohřbívejte do země, radí věřícím církev. Pokud to nedodrží, může církevní obřad odmítnout

Římskokatolická církev doporučila věřícím, aby zesnulé pohřbívali do země. Kremace je podle církve přípustná, ale popel musí být uložený na posvátných místech, jako jsou kostely nebo hřbitovy. Vyplývá to z dokumentu Ad resurgendum cum Christo, který v úterý zveřejnila kongregace pro nauku víry. Při porušení těchto pravidel má církev odmítnout provést církevní pohřeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb (ilustrační foto)

Pohřeb (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Vatikán dává důraz na pohřbívání do země. Vychází podle katolické církve z vyjádření víry v Kristovo zmrtvýchvstání i ve vzkříšení těla každého člověka.

Zpopelnění podle církevního učení nebrání ve vzkříšení, ale pohřbíváním těl do země se podle dokumentu projevuje větší úcta.

Po pohřbu žehem musí být popel podle Vatikánu především uložený na posvátných místech k tomu určených, tedy například na hřbitovech nebo v kostelích. Uchovávání popela zesnulého doma je podle církve nepřípustné. Povolit ho může ve výjimečných případech.

Popel také nesmí být rozdělen mezi různé části rodiny a Vatikán zakazuje jeho využití v jakýchkoli upomínkových předmětech.

Hrozí zánik klášterů v Česku? Ti, kterým se 'dvoří Bůh', stárnou a ubývá jich

Číst článek

Církev odmítá rozptyl popela do vzduchu, na zem nebo do vody. Chce tak prý zabránit představám o smrti, jako je víra v reinkarnaci, splynutí s matkou přírodou a vesmírem nebo definitivní konec člověka. Římskokatolická církev považuje za pomýlené.

Pohřeb do země na posvátném místě také podle textu zabrání možnosti zapomnění a nedostatku úcty. Pokud budou tato pravidla porušena, má církev odmítnout pozůstalým církevní pohřeb. Dokument Ad Resurgendum cum Christo papež František schválil letos v březnu.

Katolická církev nepovolovala jiný pohřeb než do země až do roku 1963, kdy připustila kremaci s tím, že důvod pro ni nesmí odporovat křesťanské nauce. Zpopelnění od té doby volí řada katolíků, ať už v souvislosti s hygienickými, nebo třeba ekonomickými podmínkami. Kremace s obřadem totiž přijde zhruba na polovinu ceny pohřbu do země.

Papež František | Foto: Reuters

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme