Policie při protestech v Minsku a Moskvě zatýkala i novináře. Za vulgarismy či 'zabití Kennedyho'

Novinář polské televize Biełsat, která vysílá pro Bělorusy, byl v Minsku odsouzen k patnácti dnům vězení. Oficiálním důvodem je, že během zatýkání používal vulgarismy. Během nedělních demonstrací se zatýkalo i v Moskvě. Mezi zadrženými byl třeba Alec Luhn, reportér britského listu The Guardian.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zadržený demonstrant zadržený na sobotních protestech v Minsku

Zadržený demonstrant zadržený na sobotních protestech v Minsku | Zdroj: Reuters

Spolupracovník televize Biełsat Aleś Barazienko je ve vazbě už od soboty. Zadržen byl na náměstí Nezávislosti v centru hlavního města, když zajišťoval živý přenos z demonstrací.

Policie v Minsku a v dalších městech v sobotu potlačila protesty stovek lidí. Zatčeny byly desítky protestujících, mezi nimi i běloruští a zahraniční novináři.

Lukašenko dokazuje Putinovi, že má zemi pod kontrolou. Lidé se ale přestávají bát, říká ředitelka Biełsatu

Číst článek

Barazienkovi se ještě z cely podařilo telefonicky spojit s redakcí. Podle svědků z řad speciálních jednotek, které demonstranty zatýkali, „máchal novinář rukama a klel“.

U soudu s Barazienkem svědčili členové pořádkových jednotek OMON, kteří proti demonstrantům zasahovali. Soudkyni nepřesvědčil ani videozáznam z Barazienkova zatýkání, na němž policistovi vysvětluje, že je novinář. Novinářovu verzi u soudu potvrdila i jeho kolegyně.

Sobotní demonstrace v Minsku a dalších městech byly pokračováním měsíčních protestů proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Podle ředitelky Bielsatu Agnieszky Romaszewské se v Bělorusku zatýká systematicky. Zpravodajové televize byli v sobotu preventivně zadrženi i ve Vitebsku.

V Moskvě k zatčení stačilo vytáhnout telefon

V neděli vyšly do ulic i desetitisíce lidí v osmdesáti ruských městech. Vlnu protestů vyvolalo video obviňující premiéra Dmitrije Medveděva ze zneužití úřadu a obohacování na úkor státu.

V centru Moskvy policie zatkla opozičního vůdce a organizátora protestů Alexeje Navalného.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj u soudu. | Foto: Reuters

Na policejní stanici skončil i reportér britského listu The Guardian Alec Luhn. Stalo se tak poté, co vytáhl mobil, aby pořídil fotku zatýkání demonstrantů.

V cele novinář strávil zhruba šest hodin. „Možná jste podezřelý z vraždy Kennedyho,“ utrousil podle Luhna sarkasticky policista, když se novinář na policejní stanici ptal na důvody zadržení. V reportáži posléze popsal, že policisté na stanici lživě uváděli, že křičel protivládní hesla.

Stejně jako většina dalších zadržených byl nakonec obviněn z účasti na nepovoleném protestu a má zaplatit pokutu nebo odpracovat veřejně prospěšné práce.

Jak číst protesty v Rusku? Jedno video 'zloděje' Medveděva nezboří, ale naleptá moc vlády

Číst článek

Zatýkání v Moskvě začalo ještě před zahájením pochodu. Prakticky všechny ulice okolo trasy průvodu obsadila policie, stejně jako východy z metra. Policejní autobusy a hlídkové vozy stály na každé křižovatce podél Tverské třídy.

Jednotky policistů byly připraveny k zásahu v okolí Kremlu, Rudého náměstí a Velkého divadla. Nad městem kroužily vrtulníky, nasazena byla tajná policie FSB a příslušníci národní gardy. V centru byl podle agentury TASS umístěn „mobilní štáb ministerstva vnitra“.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme