Policisté vyslechnou šéfa Irského olympijského výboru. Podezřívají ho z nelegálního prodeje lístků

Vyšetřovatelé v Riu de Janeiru mají dnes poprvé po několika dnech vyslechnout zatčeného šéfa Irského olympijského výboru. Patrick Hickey je obviněný z nelegálního kupčení s olympijskými vstupenkami. Vinu ale odmítá. Další tři členové výboru odevzdali úřadům pasy a také oni by měli přijít k výslechu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská policie zatkla šéfa Irského olympijského výboru Patricka Hickeyho. Měl se podílet na nelegálním prodeji lístků

Brazilská policie zatkla šéfa Irského olympijského výboru Patricka Hickeyho. Měl se podílet na nelegálním prodeji lístků | Zdroj: Reuters

Policie si pro 71letého Patricka Hickeyho došla do hotelu ve velkém stylu. Zadržela ho pět dní před koncem olympijských her.

Podle svědků prohledala celou budovu a zadržela ho v pokoji jeho syna. Bývalému irskému judistovi se poté udělalo špatně a musel do nemocnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté vyslechnou šéfa irského olympijského výboru. Je podezřelý z nelegálního prodeje lístků. Případ sleduje zpravodaj David Koubek

Hickey je v současné době ve velké věznici Bangu, protože soudce nepřistoupil na kauci. Případ sleduje i Mezinárodní olympijský výbor, jehož je Hickey členem.

„Nemáme moc informací. Stále platí presumpce neviny. Zcela respektujeme postup brazilské strany a zdejší zákony," řekl šéf výboru Thomas Bach.

Už první den olympijských her zatkla policie jiného Ira, Kevina Mallona, společně s jeho překladatelkou. Mallon je finančním ředitelem firmy THG, která se zapletla do nelegálního prodeje lístků už při mistrovství světa ve fotbale.

Přes firmu THG a Pro10 Sports Management se měly prodávat lístky za daleko vyšší cenu, než je na nich vytištěná. Navíc podle policie slibovali klientům luxusní recepci v jednom z nejlepších hotelů, realita ale byla jiná.

Vyšetřovatelé údajně našli řadu e-mailů, které dokazují napojení THG na Patricka Hickeyho. Objevili také vstupenky a řada z nich byla podle informací irského Independentu z balíku přiděleného Irskému olympijskému výboru. Za předražení vstupenky je podle brazilských zákonů při dalším prodeji odpovědný i původní majitel.

Lístky se našly i při nové razii policie, která prohledala pokoje členů olympijského výboru a jeho kanceláře. Sám Hickey tvrdí, že nic protizákonného neudělal. Pokud ale soud rozhodne o jeho vině, hrozí mu trest od pokuty až po 7 let vězení.

Dokumenty patřící šéfovi Irského olympijského výboru Patricku Hickeymu - olympijský průkaz, pas a vstupenky | Foto: ČTK/AP

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme