Politický debakl, kolaps Trumpcare. Americká média komentují selhání Republikánů

Republikáni v USA neprosadili reformu zdravotnictví. Nenašli pro ni podporu ani ve vlastní straně, přestože mají v obou komorách kongresu většinu. Tamní noviny píší o debaklu a katastrofě pro prezidenta Trumpa. Republikáni zákon těsně před hlasováním stáhli z Kongresu. Pro prezidenta je to citelná porážka, generálka ve zdravotnictví totiž byla jedním z jeho hlavních politických slibů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump promlouvá k novinářům v Oválné pracovně

Donald Trump promlouvá k novinářům v Oválné pracovně | Zdroj: Reuters

Namísto splněného slibu voličům zklamání a tvrdá porážka – klíčový zákon, který měl podle prezidenta Trumpa Ameriku zbavit zdravotní péče známé pod názvem Obamacare a nastavit nová pravidla, narazil na ledovec ještě před vyplutím.

Republikánské vedení a Bílý dům nedokázali najít ve své vlastní straně dostatečnou podporu, a zákon jen minuty před hlasováním úplně stáhli. Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan přiznal porážku.

„Obamacare dál platí a bude platit do té doby, než ji nahradí jiný zákon. Na zrušení jsme neměli dost hlasů. A nevím, jak dlouho nám potrvá situaci změnit,“ naznačil Paul Ryan další scénář, ve kterém reforma zdravotnictví podle všeho zůstane u ledu. Návrh nedokázal najít kompromis mezi konzervativním křídlem strany, které žádalo mnohem tvrdší vymýcení všech opatření Obamacare a na druhé straně mezi umírněnými středovými republikány, kteří s obavami sledovali propočty rozpočtových expertů, podle nichž by milióny Američanů s novým zákonem přišly o pojištění.

Obrat jiným směrem naznačil i prezident Donald Trump, který se snažil zlehčit rozpory v republikánské straně, jejíž konzervativní křídlo de facto prezidenta potopilo.

Donald Trump připustil zklamání, za hlavní poražené ale označil demokraty. „Obamacare je demokratický zákon a zodpovědnost patří jen jim,“ řekl prezident, který znovu vyjádřil přesvědčení, že zdravotní péče „zkolabuje“.

To ale demokraté odmítají. Šéfka demokratické menšiny v Kongresu Nancy Pelosiová označila neúspěch republikánského zákona za vítězství pro všechny Američany, a hlavně pro 24 miliónů lidí, kterým hrozilo, že by v důsledku reformy o péči úplně přišli.

Zatímco Bílý dům se snaží proměnit porážku ve vítězství, američtí komentátoři debatují o tom, jak dramatické důsledky bude mít pád na první překážce mít pro další kroky prezidenta, který milionům Američanů sliboval, že nezná nic než vítězství.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme