Polská opozice kapitulovala a skončila s obstrukcemi. Politická válka ale pokračuje

Polská opozice končí s rekordními parlamentními obstrukcemi. Poslanci Občanské platformy ve čtvrtek oznámili konec protestu, jenž trval bezmála měsíc. Zákonodárci byli od 16. prosince přítomni v jednacím sálu Sejmu a žádali obnovení 33. schůze parlamentu, která podle nich neproběhla v souladu se zákony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včerejší protest poslanců Občanské platformy v Sejmu

Včerejší protest poslanců Občanské platformy v Sejmu | Zdroj: Reuters

Poslanci Občanské platformy a strany Moderní se po skupinkách týdny střídali v „okupaci“ Sejmu. V poslaneckých lavicích jich zpravidla sedělo 10 až 30. V jednacím sálu strávili i Vánoce a Silvestr.

Opozice žádala obnovení prosincové 33. schůze Sejmu a nové projednání rozpočtu. To vláda odmítla a ve středu rozpočet chválil i Senát. Zákon teď čeká na podpis prezidenta Andrzeje Dudy.

„Končíme náš protest. Navrhujeme odvolání maršálka Kuchcińského. Rozpočet byl podle nás schválen nelegálně. Apelujeme na prezidenta Dudu, aby ho nepodepisoval,“ uvedl těsně před začátkem jednání Sejmu předseda Občanské platformy Grzegorz Schetyna.

Podle předsedy Práva a spravedlnosti Jarosława Kazcyńského se musí Sejm z chování opozice poučit. "Dobře že okupace skončila, ale musí z ní být vyvozeny důsledky," řekl v reakci na Schetynovo oznámení. Dojít by mělo ke změně jednacího řádu parlamentu.

Ještě ve středu poslanci jednání parlamentu blokovali. Obklopili řečniště Sejmu a jednání tak trvalo pouhou minutu a půl. Poslance dnes před dalšími protesty varoval ministr vnitra Mariusz Błaszczak. Za blokování Sejmu podle něj mohou prý padnout pokuty, ale i desetiletý trest vězení.

Prosincový protest sjednocené polské opozice v parlamentu

Už dříve v týdnu ukončila blokádu Sejmu strana Moderní, která začala jednat s představiteli vlády. Jednání ale vyřešení politické krize nepřinesla. Lídr stran Ryszard Petru oznámil, že shoda s vládou není možná. Občanská platforma se jich odmítla účastnit.

Protestující poslanci se v prosinci zastali novinářů, kterým chtěla vládní strana Právo a spravedlnost omezit možnost informovat o práci Sejmu. Každé médium mělo mít ve sněmovně jen dva novináře a zasedání živě vysílat jen pět vybraných televizí.

Bouřlivá noc v polském parlamentu. Konzervativci hlasovali, opozice a média zůstaly za dveřmi

Číst článek

Opoziční obstrukce vládní strana PiS obešla přesunutím jednání Sejmu do jiného jednacího sálu. Parlamentní stráž do něj podle rádia TOK FM na pokyn maršálka Sejmu Marka Kuchcińského nejprve nevpustila opoziční poslance. PiS pak hlasováním bez hlasovacích přístrojů přijal rozpočet na rok 2017 a další zákony.

V reakci na dění v parlamentu se před Sejmem shromáždily tisíce lidí. Dav vnikl do areálu parlamentu a blokoval odjezd premiérce Beatě Szydlové, ministrům i předsedovi PiS Jarosławu Kaczyńskému. Demonstrace ve velkých městech probíhaly i následující týdny.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme