Polský parlament v obležení. Stovky protestujících zatarasily východy kvůli zákonu o novinářích

Několik stovek příznivců opozice zablokovalo v noci na sobotu všechny východy z budovy polského parlamentu ve Varšavě. V té se nacházeli kromě premiérky Beaty Szydlové a předsedy vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského také více než dvě stovky poslanců. Policie demonstranty vyzvala, aby se rozešli. Protestujícím vzápětí pohrozila použitím násilí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davy protestujících zablokovaly polský parlament.

Davy protestujících zablokovaly polský parlament. | Zdroj: Reuters

Szydlová, Kaczyński a několik dalších vysoce postavených politiků PiS za asistence policie opustili ve vozech budovu parlamentu kolem třetí hodiny ranní.

"Podstatou politiky je služba. Někteří politici zapomínají na to, že musejí respektovat ostatní, musejí být zodpovědní vůči Polsku a za polské občany," citoval Szydlovou list Gazeta Wyborzca. "Zaměřují se na neustálé podněcování hádek a ne na to, co je jejich úkolem: služba jinému," dodala premiérka a místopředsedkyně strany PiS.

Řada poslanců se naopak rozhodla strávit noc uvnitř budovy zákonodárného sboru. Někteří z nich se krátce po začátku blokády pokusili budovu neúspěšně opustit.

Bouřlivá noc v polském parlamentu. Konzervativci hlasovali, opozice a média zůstaly za dveřmi

Číst článek

V okolí parlamentu operuje stále několik stovek policistů, kteří už demonstraci prohlásili za nezákonnou a nařídili lidem, aby se rozešli. Mluvčí policie na sociálních sítích popřel informace, že by příslušníci použili k rozehnání davu slzný plyn.

Omezení vstupu pro novináře

Dav protestujících skandoval v noci u parlamentu hesla jako "Ústava", "svobodná média" nebo "nevyjdete do Vánoc". K demonstrantům se připojilo i několik poslanců opoziční Občanské platformy (PO).

Už v pátek večer před budovou parlamentu demonstrovalo několik tisíc lidí, kteří vyslyšeli volání Výboru na obranu demokracie (KOD). Protest byl namířený proti návrhu zákona, který má novinářům omezit vstup do Sejmu. Zablokovat východy z budovy parlamentu se ale protestující rozhodli poté, co vládní poslanci podle nich v rozporu se zákonem schválili státní rozpočet na příští rok.

"Bojím se, že podobné regulace omezí přístup novinářů do parlamentu. Tím pádem i k politikům, kteří tam pracují,“ říká polský ombudsman Adam Bodnar, podle kterého změny ohrožují právo na informace.

Předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski opouští budovu parlamentu. | Foto: Reuters

Hlasování bylo přesunuto

Asi tři desítky poslanců opozice totiž v pátek blokovaly zasedací místnost a maršálek Sejmu Marek Kuchciński tak hlasování o nejdůležitějším zákonu roku přesunul mimo hlavní zasedací místnost.

Agentura Reuters upozornila, že se tak stalo poprvé od roku 1989. Do místnosti, kde hlasování proběhlo, se údajně nedostali někteří opoziční poslanci.

"Zasedání bylo nelegální. Tečka. Tohle je ústavní krize," uvedl na sociální síti předseda Občanské platformy Grzegorz Schetyna.

ČTK, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme