Polský Sejm stáhl zákaz novinářů v parlamentu, kolem parlamentu jsou bariéry

Polský Sejm v úterý odvolal dočasný zákaz vstupu reportérů a slíbil, že jakékoli změny ohledně omezení práce médií v jednacím sále bude předem konzultovat s novináři. Policie časně ráno vztyčila kovové bariéry kolem budovy parlamentu a vykázala od ní skupinu demonstrantů, která tam již pátý den protestovala. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Je to jen otázka času." Transparent na protivládní demonstraci posílá vrcholné politiky z PiS do vězení.

"Je to jen otázka času." Transparent na protivládní demonstraci posílá vrcholné politiky z PiS do vězení. | Zdroj: Reuters

"Nedávno oznámené změny ohledně přístupu novinářů do budov Sejmu k dnešku přestávají platit," uvádí úterní tisková zpráva dolní komory parlamentu.

Demonstrace začaly v polské metropoli v pátek, kdy předseda dolní komory parlamentu oznámil plány na regulaci činnosti novinářů v parlamentu a opoziční poslanci zablokovali jednací sál. Předseda parlamentu na protesty reagoval vyhlášením dočasného zákazu přístupu reportérů do sálu.

Malá skupina nespokojenců od pátku demonstrovala před parlamentem vsedě a chystala se v protestu pokračovat i během úterý. Policisté jim ale oznámili, že jejich akce je nezákonná, a v noci na úterý je přemístili na druhou stranu ulice. Následně postavili kolem parlamentní budovy zátarasy.

Polská opozice dál blokuje Sejm. Na jeho předsedu míří žaloba pro zneužití pravomoci

Číst článek

Polský prezident Andrzej Duda v pondělí večer po schůzkách s předáky vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) oznámil, že PiS se zřekla návrhů na omezení práce novinářů v parlamentu, což by podle něj mělo vést k rozuzlení nynější politické krize.

Nyní je na tahu podle prezidenta menšinová opozice, která obsadila jednací sál dolní komory parlamentu, tedy Sejmu, a požaduje odvolání jejího předsedy. Důvodem protestu opozičních poslanců je ale i fakt, že poslanci PiS, kteří mají v Sejmu většinu, schválili mimo (okupovaný) jednací sál návrh státního rozpočtu na příští rok.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme