Polští konzervativci jednali o zjevení Panny Marie. Nejsme biskupové, křičela opozice

Polský parlament bude hlasovat o tom, zda vydá usnesení k připomínce zjevení Panny Marie. Od takzvaného „Zjevení Panny Marie ve Fátimě“ letos uplyne 100 let. Poslanci konzervativní strany Právo a spravedlnost chtějí, aby si Sejm výročí připomněl speciálním usnesením. Návrh v parlamentní komisi prošel a míří do Sejmu, kde ho zřejmě čeká bouřlivá diskuse. Opozice argumentuje sekulárním státem, konzervativci důležitostí křesťanských hodnot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednací sál polského parlamentu (ilustrační foto)

Jednací sál polského parlamentu (ilustrační foto) | Foto: Filip Harzer

Vzrušená debata se o návrhu vedla už v komisi pro kulturu. Usnesení navrhla poslankyně vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Anna Sobecká, která je známá svým náboženským přesvědčením a vazbami na katolické rádio Maryja.

„Zjevení ve Fátimě je nejdůležitější událostí roku 1917,“ začala poslankyně přednášku o události, která se podle katolíků měla stát v portugalské Fátimě.

V Polsku se otvírá nejdražší muzeum v historii. Historici se s politiky přou o jeho smyslu

Číst článek

Sobecké oponoval poslanec Piotr Liroy-Marzec ze strany Kukiz 15: „Podle toho, co vím, pravdy katolicismu nejsou napsány v Ústavě a Sejm je nemůže prosadit usnesením.“

„Takové debaty se mají vést v kostelích nebo na hodinách náboženství, ale ne v parlamentu. Mohlo by to spíš takové výročí zesměšnit,“ řekla v debatě místopředsedkyně parlamentu Małgorzata Kidawa-Błońská z opoziční Občanské platformy. Podle poslankyň PiS je ale fátimské zjevení důležité pro současnou geopolitickou situaci Polska.

Proti návrhu se postavil i poslanec Michał Kamiński z Unie evropských demokratů. „Nemám mandát na zjevení. Nejsme konference biskupů ani grémium teologů, jsme poslanci, kteří se mají starat o trochu jiné záležitosti,“ rozčílil se člen komise.

„Samozřejmě máte právo na odlišný názor na toto téma, ale já svůj katolicismus nenechávám před dveřmi Sejmu, jsem katoličkou v soukromí i v práci, v kostele a všude,“ reagovala na výtky předkladatelka usnesení Sobecká.

'Je nutné rozbít zahraniční monopol.' Polská vláda chce vrátit vlastnictví regionálních médií do domácích rukou

Číst článek

Její návrh nakonec prošel, pro hlasovalo deset poslanců, proti bylo sedm. O usnesení bude hlasovat Sejm, který tvoří 460 poslanců. Většinu v něm má vládní tábor Práva a spravedlnosti v čele s Jarosławem Kaczyńskim.

Katolíci věří, že se Panna Marie v roce 1917 zjevila ve Fátimě třem malým pasáčkům každého třináctého dne v šesti po sobě jdoucích měsících v roce 1917. Podle dětí stála Panna Marie nad dubem zalitá sluneční září. Předpověděla konec války a pomoc všem, kteří se k ní obrátí v modlitbách.

Katolická církev uznala pravost zjevení v roce 1930. Jedním z velkých uctívatelů Fatimské Panny Marie byl také papež Jan Pavel II.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme