Polští studenti vyšli kvůli vládě do ulic. Chceme svobodu, tohle je náš hlas, píší v manifestu

UVNITŘ MANIFEST. Stovky polských studentů vyšly ve středu do ulic, aby ve Varšavě a dalších městech protestovali proti politice vládní strany Právo a spravedlnost. Před pochodem zveřejnili manifest, v němž požadují garanci lidských práv a občanských svobod či respektování ústavy. Zdůraznili přitom, že za jejich iniciativou nestojí žádná politická strana, uvedla agentura AP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní protesty ve Varšavě (ilustrační snímek z 11. ledna 2017).

Protivládní protesty ve Varšavě (ilustrační snímek z 11. ledna 2017). | Zdroj: Reuters

Demonstrující studenti odmítli národní reformu školství, kterou svým podpisem nedávno stvrdil prezident Andrzej Duda. Ta ruší dosavadní čtyřstupňový systém základní škola-gymnázium-střední škola-vysoká škola (přibližně odpovídá českému 1. stupni ZŠ-2. stupni ZŠ-střední škola-vysoká škola - pozn. red.).

Místo toho zavádí návrat k základní osmiletce, následované čtyřletou střední školou, případně pětiletou školou technickou, píše Warsaw Voice. Podle vlády má čtyřstupňový systém vážné nedostatky a osmiletá základní škola poskytne dětem větší pocit bezpečí po boku učitelů, kteří své žáky znají už od raného dětství.

‚Přestaň mlčet, prezidente! Hanba v polském parlamentu!‘ Tisíce lidí v Polsku protestují proti vládě

Číst článek

Kritici reformy namítají, že ji vláda provádí bez potřebné expertizy a odborných konzultací a že tím ohrožuje stabilitu školství a výsledky, kterých se v posledních letech podařilo dosáhnout. Tvrdí také, že vláda reformu využívá jako nástroj k prosazení konzervativních, více nacionalisticky zaměřených školních osnov, s větším důrazem na historii na úkor přírodních věd.

Protestující studenti na vládu rovněž apelují, aby respektovala ústavu a garantovala dodržování lidských práv a občanských svobod. Nelíbí se jim soudnictví, které podle nich ztrácí na nezávislosti, stejně jako nátlak na média či loňský zákon o policejním dohledu, který rozšířil pravomoci bezpečnostnímu aparátu.

Demonstrovali také za právo svobodně se rozhodnout o vlastním těle a zvolit si vyznání. Požadují rovněž, aby Polsko zůstalo sekulárním státem, a varují před mezinárodní izolací, do níž může zemi uvrhnout stávající vláda.

Naslouchal jsem Bohu, tvrdí Polák, který vyhrožoval bombou v letadle

Číst článek

Kroky té samé vlády ovšem se zalíbením sleduje mnoho Poláků, včetně nezanedbatelné části mladé generace. AP připomíná, že některé studentské skupiny se od protestů veřejně distancovaly, a příliš jednotná není v Polsku ani samotná opozice.

Logo studentského protestu na facebookové stránce události. | Foto: Repro Facebook

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme