'Pomozte, umíráme zimou.' Hotel v Itálii pohřbila lavina, naděje, že někdo přežil, klesá

UVNITŘ VIDEO. Ničivá lavina v noci na čtvrtek zavalila hotel v italské provincii Pescara. Záchranáři pod sněhem a troskami už od brzkého rána pátrají po přeživších, naděje na jejich nalezení však klesá. Původně se pohřešovalo až 30 lidí, potvrzeni jsou čtyři mrtví a dva přeživší. Záchranné operace komplikuje sněhová kalamita: vyproštění obětí může trvat hodiny až dny, odhadují úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři u hotelu v Itálii zavaleného lavinou

Záchranáři u hotelu v Itálii zavaleného lavinou | Zdroj: Reuters

Údaje o počtu pohřešovaných se různí. Deník La Stampa hovoří o třech desítkách, podle listu Corriere della Sera jich je 27. Mluvčí italské hasičské brigády Luca Cari agentuře AFP řekl, že se pohřešuje kolem 25 lidí.

Kromě Italů byli v zasypaném hotelu Rigopiano i cizinci. Mezi pohřešovanými jsou tři Rumuni, podle italských médií byli v budově i Němci. Německé ministerstvo zahraničí ale tuto informaci zatím nepotvrdilo. Seznam hostů, který zveřejnila La Stampa, uvádí jednoho dvaadvacetiletého muže ze Švýcarska.

Pohřešování tří svých občanů, matky se dvěma dětmi, už potvrdilo ministerstvo zahraničí v Bukurešti, uvedla agentura DPA.

Pravděpodobně žádní Češi

Mezi oběťmi tragédie pravděpodobně nejsou čeští občané, řeklo Zpravodajskému webu české ministerstvo zahraničí, které je prostřednictvím ambasády v Římě v kontaktu s civilní obranou a prefektem Pescarské oblasti. "Oblast, kde došlo k sesuvu laviny, není oblastí, kam by Češi v zimní sezóně hojně jezdili, nepředpokládáme tedy, že by tam byli," uvedlo s tím, že stoprocentně vyloučit to však zatím nemůže.

V Jablonci vyhlásili kalamitní stav, kvůli přívalům sněhu nasadí i Stalinovy ruce

Číst článek

Lavina se zřítila z hory Gran Sassov v Apeninách. "Posunula celý hotel o deset metrů," popsal spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar. V hotelu se v tu chvíli nacházelo nejméně dvacet hostů a osm zaměstnanců. "Prozatím se ví o jedné oběti a dvou zachráněných, kteří se nacházeli před hotelem," řekl Kašpar. Zachráněná dvojice byla v okamžiku pádu laviny mimo hotel a následně zavolala záchranáře, potvrdil Černínský palác. Tělo první oběti, zatím neidentifikovaného muže, záchranáři vyprostili kolem 9:30 dopoledne, uvedl deník Corriere della Sera.

Nikdo neodpovídá

Obraz zkázy. Snímky zevnitř zavaleného hotelu, které zveřejnila italská policie. | Foto: Reuters

Italská stanice RAI informuje, že záchranáři, kteří pátrají po zhruba třicítce lidí, se na místě pokoušejí dovolat přeživších, nikdo jim ale neodpovídá. "Volali jsme, ale neslyšeli jsme žádnou odpověď, žádné hlasy. Hrabeme (ve sněhu) a pátráme po lidech," potvrdil pro Reuters jeden ze záchranářů Antonio Crocetta.

Z budovy čtyřhvězdičkového hotelu se 43 pokoji zbyly v podstatě jen trosky. "To, co z hotelu zbylo, hrozí zřícením. (Budova) je skoro úplně zničená," popsal Crocetta. Záchranné operace dále komplikuje sněhová kalamita: v oblasti v posledních dnech napadlo až 5 metrů sněhu a silnice vedoucí k hotelu nejsou průjezdné. Záchranáři se na místo několik hodin probojovávali na lyžích, k cíli dospěli až kolem páté ráno.

Záchranářské vozy včetně ambulancí musely zastavit několik kilometrů od hotelu, blíž se jím kvůli sněhové kalamitě dostat nepodařilo. Oblast je velice těžce dostupná a na místě je špatný signál, takže nefungují mobilní telefony.

Základna záchranných operací tak musela vzniknout v asi 10 kilometrů vzdáleném městečku Penne, kde sanitky vyčkávají na zpřístupnění silnic. Potřebné vybavení a další záchranáře k hotelu zatím dopravuje helikoptéra.

Vrtulník záchranářů se blíží k místu tragédie - snímek zveřejněný italskými záchranáři. | Foto: Reuters/ Vigili del Fuoco

Kvůli sněhové kalamitě může vyprošťování obětí trvat i hodiny až dny, odhadují úřady podle české konzulky v Itálii. Starosta blízké obce Farindola na Facebooku varoval, že oblast je stále nebezpečná a hrozí nebezpečí, že se odtrhnou další masy sněhu.

'Pomozte, umíráme zimou'

Agentura Ansa již přinesla první svědectví přeživšího. 38letého Giampaola Pareteho zachránila náhoda. "Jsem v bezpečí, protože jsem šel (ven) pro něco do auta," řekl rozrušený Parete záchranářům. "Když přišla lavina, zasypala mě sněhem, ale podařilo se mi dostat ven (...) a počkat na příchod záchranářů."

Pareteho žena a dvě děti už takové štěstí neměly: jsou mezi těmi, které živel pohřbil uvnitř budovy.

Některým uvězněným se po nárazu laviny podařilo odeslat SMS zprávy, uvedla italská média. "Pomozte, umíráme zimou," citovala Ansa jeden ze vzkazů.

Další oběti kalamity

Střední Itálii zasáhla série zemětřesení. V Římě evakuovali metro

Číst článek

Silné sněžení v kombinaci s otřesy trápí regiony Lacio, Marche a Abruzzo ve střední Itálii. Jednou z jejich obětí se stal 82letý muž poté, co na něj spadla střecha hospodářské budovy. V dalším městě se zpod trosek podařilo zachránit třicetiletou ženu a sedmnáctiletého muže, informovala agentura Reuters. Italský premiér Paolo Gentiloni postiženým vesnicím přislíbil pomoc armády.

„Některé oblasti nemají kvůli sněhu elektřinu a nefungují dokonce ani mobilní telefony,“ řekl televizi SkyTG 24 Sante Stragoni starosta vesnice Acquasanta Terme.

ČTK, mls, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme