Pomyslná výhra: Clintonová získala o 1,7 milionu hlasů víc než Trump. Jde o největší rozdíl v historii

Od amerických prezidentských voleb uplynuly dva týdny, hlasy se ale nadále sčítají. Vítězem napínavého klání se díky nadpoloviční většině volitelských hlasů stal republikánský kandidát Donald Trump, a to i přesto, že jeho rivalka Hillary Clintonová získala od Američanů o 1,7 milionu hlasů víc. Jde tak o vůbec největší rozdíl v historii, kdy kvůli nepřímé volbě zvítězil kandidát s méně hlasy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústřední souboj letošních voleb. Hillary Clintonová a Donald Trump si na závěr první prezidentské debaty podávají ruce, kampaň obou kandidátů však jiskřila vzájemnými střety.

Ústřední souboj letošních voleb. Hillary Clintonová a Donald Trump si na závěr první prezidentské debaty podávají ruce, kampaň obou kandidátů však jiskřila vzájemnými střety. | Zdroj: Reuters

Zatímco se sčítají poslední hlasy v jednotlivých státech USA, rozdíl ve výsledcích republikánského vítěze a jeho demokratické rivalky se neustále zvětšuje. A ačkoliv hlasy přibývají hlavně na straně Hillary Clintonové, na výsledku to nic nemění, zůstává poražená.

Podle výsledků amerického analytického serveru The Cook Political Report zveřejněných 16. listopadu získala Clintonová o 1 752 899 hlasů víc než Trump. Kvůli nepřímému volebnímu systému je ale i přesto vítězem prezidentských voleb právě republikán, kterému je přičítána nadpoloviční většina volitelských hlasů.

Král hoaxů: Trumpovi jsem vyhrál volby. Jeho podporovatelé nekontrolují fakta, jen sdílejí články

Číst článek

Letošní volby tak překonaly všechna ostatní americká prezidentská klání, kdy se hlavou země nakonec stal člověk, který získal méně hlasů. Doposud největší rozdíl mezi výsledky byl o víc než milion hlasů nižší, šlo totiž „jen“ o 544 tisíc. Přesně o tolik by v roce 2000 "vyhrál" demokrat Al Gore, kdyby nebylo Sboru volitelů a nepřímé volby prezidenta.

Několikasettisícová mezera dělila také kandidáty v roce 1876, kdy volby nakonec vyhrál republikán Rutherford Hayes, ačkoliv jeho rival demokrat Samuel Tilden získal o 252 tisíc hlasů víc. Letošní volba je v pořadí pátou v historii USA, kdy vyhrál kandidát s méně hlasy.

Volitelé rozhodují, Američané prosí

Sbor volitelů, který má 538 členů, se k oficiální volbě dalšího amerického prezidenta sejde během prosince. Vítěze klání už ale svět zná prakticky od listopadu - ačkoliv volitelé nejsou ve svém hlasování pro kandidáta vázáni zákonem, výsledky hlasování nerespektují naprosto výjimečně.

Vzhledem k pokračujícímu sčítání se v posledních týdnech stále častěji ozývají také hlasy, které žádají volitele, aby namísto Donalda Trumpa v prosinci volili jiného kandidáta.

Dvě volitelky za stát Idaho, Layne Bangerterová a Melinda Smyserová, pro server NY Daily News uvedly, že je denně kontaktují neznámí lidé a prosí je, aby si svou volbu rozmyslely. „Takhle to fungovat ale nebude. Doufám, že to utichne, obávám se však, že se to nestane,“ řekla Layne Bangerterová.

Ozvěny z Twitteru

Ve snaze zvrátit prosincovou volbu vznikla také online petice, skrze kterou aktivisté apelují na volitele, aby Donaldu Trumpovi svůj hlas nedávali. „Je to na dlouhé lokte, ale žijeme ve zvláštních časech,“ vysvětlil pro NY Daily News Daniel Brezenoff, který petici vytvořil.

Na kritiku ohledně výrazného rozdílu v počtu hlasů zareagoval i sám Donald Trump. Na svém Twitteru napsal, že kdyby šlo o přímou volbu, jeho kampaň by vypadala o dost jinak.

„O hlasy bych bojoval v New Yorku, na Floridě a v Kalifornii a vyhrál bych ještě o víc a mnohem jednodušeji,“ uvedl Trump.

Později ještě napsal příspěvek o tom, že Sbor volitelů je „geniální“, jelikož do hry dostává i menší státy.

Součet hlasů k 16. listopadu 2016 | Foto: Český rozhlas

Zdroj: The Cook Political Report

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme