Poslanci chtějí odstřihnout od evropských grantů Kotlebovce a Dělnickou stranu sociální spravedlnosti

Strany, které jsou podle europoslanců krajně pravicové, nejspíš přijdou o miliony korun z evropských peněz. Evropský parlament odmítá vyplatit pravidelný grant Alianci pro mír a svobodu. Do tohoto sdružení patří mezi jinými řecký Zlatý úsvit, slovenští Kotlebovci ale také česká Dělnická strana sociální spravedlnosti. Podle europoslanců jde o nedemokratické strany a na peníze tak nemají nárok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební speciál Radiožurnálu,Tomáš Vandas

Předvolební speciál Radiožurnálu,Tomáš Vandas | Foto: Filip Jandourek

„Zastávají názory, které odporují základním principům Evropské unie. Ať si je říkají, jak chtějí, jakkoliv je to podle mého názoru ohavné. Nevidím, ale důvod, proč by jim měl dávat peníze Evropský parlament a evropští daňoví poplatníci," argumentuje europoslanec maďarské strany Fidesz György Schöpflin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanci chtějí odstřihnout krajní pravici od grantů. Více si poslechněte v reportáži Viktora Daňka.

Právě György posuzoval, zda má Alianci pro mír a svobodu mít právo získat další grant Evropského parlamentu. Ten loňský přesáhl v přepočtu 16 milionů korun. Podle Schöplfina by aliance další grant dostat neměla, protože nectí principy svobody, demokracie a vlády práva. „V podstatě tvrdí, že demokracie, jak ji známe, není dobrý nápad, protože dává hlas lidem, kteří by jej mít neměli. Dále říkají, že v Evropě jsou lidé, kteří by tady být neměli. A do třetice, jsou zamilovaní do Ruska," dodal György.

Členy Aliance jsou i slovenští Kotlebovci nebo Česká dělnická strana sociální spravedlnosti, jejíž šéf Tomáš Vandas, je současně členem předsednictva aliance.

Na konferenci aliance se zpívaly antisemitské písně

Odstřihnutí od evropských peněz by dopadlo také na europoslance - tři zástupce řeckého Zlatého úsvitu a člena a někdejšího předsedu Národnědemokratické strany Německa Udo Voigta. „Může být, že nějaká strana je proti evropským hodnotám nebo evropským lidským právům, ale Aliance pro mír a svobodu ne. Právě naopak. Navštívili jsme nedávno Sýrii. Nikdo nemůže říct, že zastáváme rasistickou politiku. Nerozumím tomu. Budeme se rozhodně bránit soudně," řekl Voigt.

Europoslanci zmiňovali i konkrétní příklady, například se při loňské konferenci aliance ve Stockholmu zpívaly otevřeně antisemitské písně. Udo Voigt ale tvrdí, že šlo o uměleckou nadsázku. „Šlo o divadelní představení, na kterém známý švédský umělec předváděl satiru. Namířená nebyla proti židům, ale proti homosexuálům. Nedělala to přímo aliance. Navíc satira má zůstat satirou," dodal Voigt.

Aliance pro mír a svobodu tvrdí, že se stala obětí perzekuce a trvá na vyplacení peněz. Pokud je nedostane, bude to vůbec poprvé, kdy Evropský parlament nějaké eurostraně peníze zamítl.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme