‚Poslední minuty v černé skříňce chybí.‘ Slovensko znovu prošetří havárii vojenského letounu

Slovenská generální prokuratura nechá přezkoumat pád vojenského letadla AN-24. Při nehodě stroje, který před více než deseti lety vezl slovenské příslušníky sil KFOR z mise v Kosovu, zemřelo 42 lidí. Jeden voják přežil. Za neštěstí mohla podle oficiálního vyšetřování chyba pilota. Na prokuraturu se ale obrátil muž, který věří, že příčinou byla porucha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

An-24 (ilustrační foto)

An-24 (ilustrační foto) | Foto: airliners.net

Generální prokuratura dostala podnět k přezkoumání pádu vojenského letadla AN-24 od aktivisty Ivana Katrince. Ten tvrdí, že jeho analýza se opírá o vyjádření pěti odborníků, mezi nimi jsou i dva piloti.

„Zřejmě letadlo letělo na jeden motor. To mohlo být zapříčiněné vadou letadla. Co se týká zapisování černé skříňky, chybějí tam poslední dvě až čtyři minuty údajů,“ popsal Ivan Katrinec možné nesrovnalosti.

Nové zjištění: let MH370 malajsijských aerolinií před zřícením prudce klesal

Číst článek

To, že dosavadní vyšetřování nebylo v pořádku, tvrdí i odborníci oslovení Českým rozhlasem. Neštěstí měl totiž například na starosti vojenský prokurátor, který spadá pod resort obrany.

K havárii letounu, kterým se slovenští vojáci vraceli do vlasti po půlročním pobytu v mírových silách v Kosovu, došlo v lednu roku 2006. Stroj An-24 směřující z Prištiny do Košic se zřítil nedaleko obce Telkibánya na maďarsko-slovenském pomezí.

Mezi 42 oběťmi byly i tři ženy - dvě příslušnice jednotky v Kosovu a letuška, dosavadní velitel slovenského kontingentu a generální vikář slovenské armády.

Linda Nagyová, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme