Ministrem zahraničí USA bude exšéf ropné společnosti Tillerson. Kritizují ho za vazby na Putina

Do funkce ministra zahraničí Spojených států ve středu schválil americký Senát Rexe Tillersona. Bývalého šéfa ropné společnosti Exxon Mobil navrhl nový prezident USA Donald Trump. Tillerson získal hlasy potřebné nadpoloviční většiny senátorů. Nový ministr zahraničí je kritizovaný hlavně kvůli úzkým vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina. Odmítli ho podpořit takřka všichni demokraté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rex Tillerson, nově zvolený ministr zahraničí USA

Rex Tillerson, nově zvolený ministr zahraničí USA | Zdroj: Reuters

Republikáni, kteří Senát ovládají, se ale za něj postavili jednohlasně. Tillerson tak ve stočlenné komoře Kongresu získal 56 hlasů.Tillerson je jedním z Trumpových nominantů, jehož schvalovací proces byl komplikovaný kvůli řadě námitek zejména ze strany opozice. Vedle blízkých kontaktů na Kreml, které si vybudoval jako generální ředitel ropného gigantu Exxon Mobil, znepokojoval demokraty rovněž jeho nejasný postoj k protiruským sankcím.

Tillerson se v průběhu lednového nominačního slyšení v zahraničním výboru Senátu postavil proti některým Trumpovým tvrzením, když například prohlásil, že Spojené státy dodrží závazky vůči spojencům a neporuší princip kolektivní obrany v rámci NATO. Rovněž odsoudil ruskou anexi Krymu a připustil také nutnost boje proti globálnímu oteplování, kterou Trump zpochybňuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme