Povstalci použili při útocích v Aleppu plyn, tvrdí Damašek. Přes třicet lidí se přidusilo

Při útoku na vládní část syrského Halabu použili povstalci střely s jedovatým plynem. Podle dnešní zprávy státní syrské agentury SANA mělo dýchací potíže 35 lidí, nikdo z nich ale nezemřel. Šéf politické sekce povstalecké skupiny Fastakim, která bojuje v Halabu, toto tvrzení označil za lež.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílušník kurdsko-arabské aliance Demokratické síly Sýrie ve městě Manbidž

Přílušník kurdsko-arabské aliance Demokratické síly Sýrie ve městě Manbidž | Zdroj: Reuters

Vláda podobná obvinění vznesla i v minulosti, zprávy ale nebylo možné nezávisle ověřit, uvedla agentura AP. Syrská státní televize také informovala o povstaleckém ostřelování vládou kontrolovaných čtvrtí Halabu, při kterém zahynulo nejméně sedm lidí, z toho tři děti.

Z útočení chemickými zbraněmi byla nedávno obviněna syrská vláda. Podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vládní jednotky útočily chemickými látkami loni v březnu v Idlibu. Rusko jako hlavní spojenec Damašku to letos v říjnu v Radě bezpečnosti OSN popřelo.

Útoky jedovatým plynem

Povstalci v pátek zahájili ofenzivu proti armádě a snaží se prolomit obklíčení východních čtvrtí Halabu. Armáda v sobotu ohlásila protiofenzivu.

Podle opozičních aktivistů z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) bylo od zahájení ofenzivy proti vládou drženým oblastem Halabu usmrceno nejméně 41 civilistů, z toho 16 dětí. Dalších 250 osob utrpělo zranění. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v Sýrii síť informátorů. Podle syrské státní televize lidé umírali zejména ve čtyřech čtvrtích.

Zástupce syrské armády sdělil, že vojsko posiluje své jednotky v okolí města. V sobotu prý do Halabu dorazilo asi 1000 vládních vojáků. Odhaduje se, že na ofenzivě se podílí 2000 až 2500 povstaleckých bojovníků. Východní Halab, který mají pod kontrolou rebelové, je v pevném obklíčení od července.

Rusko a syrská vláda už minulý týden pozastavily letecké údery na východní povstaleckou část Halabu, aby umožnily evakuaci zraněných a civilistů. Žádná evakuace se ale nekonala a do oblasti se ani nepodařilo doručit potravinovou či lékařskou pomoc. Provládní síly přitom pokračují v pozemní ofenzivě.

"Slýcháme intenzivní ostřelování vojenskými letouny a dělostřelectvem," uvedl jeden z obyvatel Halabu.

ČTK, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme