Práce osvobozuje. Norští policisté našli nápis ukradený z brány koncentračního tábora

Norská policie nejspíš objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom dnes informovala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kovová vrata v bývalém koncentračním táboře Dachau, která ukradli neznámí zloději na archivním snímku z ledna 2014

Kovová vrata v bývalém koncentračním táboře Dachau, která ukradli neznámí zloději na archivním snímku z ledna 2014 | Zdroj: Reuters

„Po anonymním upozornění policie z Bergenu nalezla a zabavila kované železné dveře s tímto známým nápisem,“ uvedli bavorští strážci zákona bez zmínky o možných podezřelých. Policie obou zemí budou nyní záležitost prošetřovat.

Neznámí zloději asi metr široké a dva metry vysoké mřížové dveře, které byly součástí vstupní brány, ukradli v noci na 2. listopadu 2014. Po několika měsících místo nich úřady nainstalovaly repliku.

V Dachau odlepí oči od mobilu i mladí. Atmosféra bývalého koncentračního tábora je tíživá, shodují se

Číst článek

„Domníváme se, že krádež měla krajně pravicové pozadí. Ale nejsou pro to žádné důkazy,“ řekl tehdy Karl Freller, ředitel nadace pečující o někdejší nacistické koncentrační tábory v Bavorsku Dachau a Flossenbürg.

Dachau byl prvním velkým trvalým koncentračním táborem nacistů a stal se modelem pro pozdější podobná zařízení. Podle dostupných údajů táborem prošlo více než 200 tisíc lidí, z nichž nejméně 30 tisíc věznění nepřežilo.

Pokusy o krádeže předmětů nejsou v někdejších koncentračních táborech výjimečné. Týká se to i areálu někdejšího vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde velké pozdvižení v roce 2009 vyvolala krádež kovového nápisu Arbeit macht frei z brány tábora. Za zorganizování krádeže odsoudil polský soud někdejšího vůdce švédských neonacistů Anderse Högströma k více než dvěma a půl roku vězení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme