Pragmaticky tvrdý 'antitrump'. Tahá nitkami za Trumpovým trůnem jeho zeť Jared Kushner?

Na tváři má záhadný úsměv sfingy a svého tchána Donalda Trumpa pomohl dovést až k vítězství. Pětatřicetiletý Jared Kushner bude podle britského deníku Telegraph hrát v budoucí Trumpově administrativě mnohem zásadnější roli, než se během kampaně předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump klade dlaň na břicho těhotné Ivanky Trumpové, zeť Jared Kushner přihlíží (únor 2016).

Donald Trump klade dlaň na břicho těhotné Ivanky Trumpové, zeť Jared Kushner přihlíží (únor 2016). | Foto: Fotobanka Profimedia

„I když lze pochybovat o nominaci některých členů rodiny bez zkušenosti s praktickou politikou, Kushner je znám svou pragmatickou tvrdostí, takže o jeho kvalifikaci není pochyb. Během kampaně ostatně zařídil vyhazov několika členům volebního štábu,“ napsal Telegraph.

A když se guvernér státu New Jersey Chris Christie nedočkal nominace na viceprezidenta, málokdo pochyboval, že to není Kushnerova pomsta. Před 11 lety Christie coby generální prokurátor úspěšně pohnal k soudu Kushnerova otce za daňové úniky, a to se nezapomíná.

Dokonalý antitrump?

Na první pohled by se mohlo zdát, že Kushner je dokonalý protiklad svého tchána. Magazín Vanity Fair ho dokonce charakterizoval jako „antitrumpa“ – je skvěle vychovaný, málomluvný, nenápadný. Je jedním ze čtyř sourozenců, kteří se narodili v New Jersey rodičům Charlesovi a Seryl. Matka vyrostla v prostředí ortodoxního judaismu a leccos z toho předala svým dětem. Jaredovi prarodiče přežili v okupovaném Polsku holokaust a nakonec emigrovali do Spojených států. Dědeček Joseph byl tesařem a vydělal si řemeslem tolik, že začal investovat do realit.

Věrný spojenec a rázný kritik establishmentu. Kdo jsou noví Trumpovi muži Priebus a Bannon?

Číst článek

Charles Kushner převzal začínající developerskou firmu a stal se úspěšným podnikatelem. Rodina zbohatla a patřila k nejvýznamnějším sponzorům Demokratické strany na východním pobřeží USA. Jared Kushner mohl jít studovat na Harvardovu univerzitu a otec mu do začátku daroval dva a půl milionu dolarů. Mladík i na studiích podnikal, skupoval budovy, přestavoval je na byty a největší ze svých projektů nakonec prodal se ziskem dvaceti milionů dolarů.

Krach a otec za mřížemi

V roce 2005 ale přišel krach a 24letý Jared přihlížel, jak otce tahají po soudech kvůli nelegálním sponzorským darům, které měl dávat na kampaň bývalého demokratického guvernéra New Jersey Jima McGreevyho. Charles Kushner byl odsouzen na dva roky, na podmínku šel ale ven už po roce. „Generálním prokurátorem New Jersey byl tehdy Chris Christie a tlačil na podstatně vyšší trest,“ píše Telegraph.

Teď kvůli tomu přišel o viceprezidentský post, ačkoli Trump ho údajně ujistil, že nikdo jiný než on nepřipadá v úvahu. Minulý pátek také přišel o funkci předsedy výboru pro předávání administrativy. Mezi ním a Trumpem přitom nikdy nebylo žádné napětí. Tím spíše se spekuluje, že za odsunem Christieho z vnitřního mocenského kruhu je Kushnerův vliv.

Když šel Charles Kushner za mříže, převzal rodinný podnik jeho syn Jared. V roce 2006 koupil týdeník New York Observer, protože chtěl expandovat do mediální sféry. Podle Telegraphu mu s transakcí radil mediální magnát Rupert Murdoch, který se stal rodinným přítelem.

Láska z práce

V roce 2007 Jaredův známý developer zorganizoval oběd, aby seznámil mladého Kushnera s dámou, která mu mohla být prospěšná – Ivankou Trumpovou. „Brali to ryze z podnikatelského hlediska, žádné dohazovačské úmysly neměli,“ řekla později magazínu Vogue Ivanka. Začali spolu skutečně chodit, ale rozešli se.

Pak ale náhodou pozvala tehdejší Murdochova manželka Wendi Dengová Jareda na svou jachtu. A vyšlo najevo, že slečna Trumpová je pozvána také. Svatba byla v roce 2009, manželé spolu mají tři děti.

Trumpova mladá opora. Zleva synové Eric a Donald Jr., dcera Ivanka a zeť Jared. | Foto: Fotobanka Profimedia

Nadšení a dojmy

Jakmile Donald Trump v červnu 2015 oznámil záměr kandidovat na prezidenta, Jared projevil podle Telegraphu o kampaň zájem. Ohromně na něj prý zapůsobily davy nadšených tchánových příznivců. Na Trumpa zase udělal dojem zeť. Seznámil se s desítkami vlivných lidí – s veteránem diplomacie Henrym Kissingerem, šéfem Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem a nedávno i supervlivným televizním moderátorem Rogerem Ailesem.

Na veřejnosti ale Jared Kushner nevystupuje a mluví jen zřídka. Vystoupil pouze ve chvíli, kdy Trumpův tým obvinili kvůli údajně antisemitské kombinaci symbolu hvězdy s penězi a sloganu „křivácká Hillary“. Jared Kushner na to reagoval článkem Donald Trump, jak ho znám já. Trval na tom, že šlo o nevinný omyl.

„Amerika stojí před vážnými problémy – otřesenou ekonomikou, terorismem, obchodním deficitem. A patří k nim i intolerance. Věřím, že můj tchán si s tím vším poradí.“ Zdá se, že Kushner teď bude tchánovi sám při řešení těchto problémů aktivně pomáhat, uzavírá britský deník Telegraph.

Jared Kushner vedle Trumpova nového hlavního poradce Stevea Bannona. | Foto: Fotobanka Profimedia

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme