Londýn hlásí tři oběti a 7 lidí v kritickém stavu. Útočník byl z Británie, tajné služby ho znaly

Útočník ve středu odpoledne najel autem na Westminsterském mostě v centru Londýna do lidí. Následně napadl nožem policisty hlídkující u nedalekého vchodu do budovy britského parlamentu. Útok nepřežili celkem čtyři lidé, včetně policisty a samotného pachatele. Hospitalizováno bylo 29 lidí, 7 z nich je ve vážném stavu. Policie incident vyšetřuje jako teroristický čin, podle ministra obrany Michaela Fallona měl útočník vazby na islámský terorismus. Premiérka Mayová uvedla, že se muž narodil v Británii a byl tajným službám znám. Mezi oběťmi ani zraněnými nejsou čeští občané.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Údajný útočník z Londýna. Červeně jsou zakroužkovány nože.

Údajný útočník z Londýna. Červeně jsou zakroužkovány nože. | Zdroj: ČTK

K odpovědnosti za útok se prostřednictvím agentury Amak přihlásil Islámský stát. Útočníka agentura popsala jako "vojáka Islámského státu". IS se hlásí k většině teroristických útoků v západním světě.

Útočník v autě podle dosavadních informací nejprve najel do lidí na chodníku na Westminsterském mostě. Následně naboural do mříží chránících budovu britského parlamentu. Vyběhl z vozu a snažil se proniknout do areálu, při tom pobodal policistu, který později zraněním podlehl.

Podle informací SkyNews a BBC útočníka postřelil ochránce britského ministra obrany Fallona, muž později svým zraněním podlehl. Podezřelým je asi 40letý muž, podle premiérky Maové se narodil ve Velké Británii.

Případ vyšetřuje protiteroristický útvar Scotland Yardu jako teroristický útok, a to do doby, než bude případně znám jiný důvod činu. Motiv útočníka totiž zatím není znám. Od čtvrtečního rána zasahuje policie na několika místech v Anglii, zatýkalo se mimo jiné v Londýně a Birminghamu. V souvislosti s útokem v Londýně bylo zatčeno 8 lidí.

Tajné služby se o útočníka zajímaly už před několika lety kvůli extrémismu a terorismu, byl ale "okrajovou postavou". Auto, které použil při útoku si vypůjčil v Birminghamu.

Podle včerejších informací bylo při útoku bylo zraněno 40 lidí. Sedm lidí je v kritickém stavu a dalších 22 lidí bylo hospitalizováno. Mezi třemi oběťmi je i čtyřicetiletá žena a padesátiletý muž, kteří zemřeli na Westminsterském mostě. Podle španělských médií je žena 43letá Britka španělského původu Aysha Fradeová. Fradeová byla vdanou matkou dvou dětí a pracovala jako učitelka španělštiny ve škole poblíž Westminsterského mostu. Na místo útoku se dostala během cesty z práce, informoval Daily Telegraph.

Vážně zraněnou ženu vytáhli záchranáři z řeky Temže, mezi zraněnými jsou také tři policisté. Francouzský premiér Bernard Cazeneuve potvrdil, že zranění utrpěli také tři francouzští studenti.

V době incidentu zasedala právě Dolní sněmovna. Poslanci po útoku přerušili své zasedání. Policie také areál kolem budovy parlamentu uzavřela, nikdo tedy nesměl dovnitř ani ven. V parlamentu byla v době incidentu kvůli středečním poslaneckým interpelacím také britská premiérka Theresa Mayová. Ochranka ji ale odvedla do bezpečí.

Británii vyjádřila podporu a solidaritu řada světových politiků včetně německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Françoise Hollanda či předsedy Evropské rady Donalda Tuska. S britskou premiérkou už telefonicky hovořil i americký prezident Donald Trump, který jí nabídl pomoc Spojených států při vyšetřování útoku. Sounáležitost s Británií vyjádřil i český premiér Bohuslav Sobotka.

Na sociálních sítích vyjadřuje soustrast a podporu Velké Británii řada lidí. Na Twitteru se okamžitě stal trendem #PrayforLondon, tedy Modlím se za Londýn, kde lidé z celého světa vyjadřují sympatie městu a jeho obyvatelům. Vzkazy z Londýna jsou pak jasné, obyvatelé hlavního města se nehodlají nechat zastrašit.

Útok v Londýně se udál přesně rok od teroristických útoků v Bruselu. Islámští radikálové při nich na letišti a v metru zabili 32 lidí a stovky dalších zranili.

ČTK, Magdalena Slezáková, Anna Jadrná, Filip Harzer, Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme