Prezidentské volby v Bulharsku. Vládní kandidátka vyzve ve druhém kole velitele letectva

Bulhaři mají za sebou první kolo prezidentských voleb. Ani jeden z kandidátů ale nadpoloviční většinu hlasů nezískal, a občané tak budou muset k hlasovacím urnám znovu. Do duelu postupuji bývalý velitel bulharského letectva Rumen Radev a vládní kandidátka Cecka Cačevová. Druhé kolo se koná 13. listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulharsko volí prezidenta. Hlasoval i jeden z kandidátů a bývalý velitel letectva Rumen Radev

Bulharsko volí prezidenta. Hlasoval i jeden z kandidátů a bývalý velitel letectva Rumen Radev | Zdroj: Reuters

V prvním kole zvítězil s s 24,8 až 26,7 procenty hlasů bývalý velitel bulharského letectva Rumen Radev.

Na druhém místě skončila předsedkyně parlamentu a vládní kandidátka Cecka Cačevová s 23,5 až 22,5 procentem hlasů. Vyplývá to z povolebních odhadů agentury Alpha Research.

Radev usiluje o zlepšení vztahů s Moskvou. Cačevová, kterou nominovala vládnoucí středo-pravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska, na druhou stranu oslovuje voliče hlavně proevropskou politikou.

Pravomoci prezidenta jsou v Bulharsku značně omezené a hlava státu plní především reprezentativní funkci. Prezident nicméně může ovlivňovat postoj veřejnosti a vetovat zákony.

Premiér Bojko Borisov s Cačevovou svázal budoucnost své vlády. Prohlásil, že rezignuje, pokud by v prvním kole prohrála.

Analytici se nicméně domnívají, že i když Borisov v úřadě zatím zůstává, mohou se opoziční uskupení pokusit menšinovou vládu sesadit.

Bulhaři vedle nového prezidenta rozhodovali v plebiscitu rovněž o tom, zda chtějí většinový volební systém, o zavedení povinné volební účasti či omezení státních dotací politickým stranám podle počtu hlasů z voleb.

Bulharsko volí prezidenta. Hlasovala i kandidátka Cecka Cačevová | Foto: Reuters

Bulharsko volí prezidenta | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme