Na východě USA začaly prezidentské volby. Sečteno už mají v některých obcích v New Hampshire

V šest hodin ráno místního času (12.00 SEČ) se otevřely volební místnosti na velké části východního pobřeží USA. K hlasovacím zařízením tak už můžou voliči v New Yorku, New Jersey nebo ve Virginii. Časy se ale v jednotlivých státech liší a například na Floridě budou moct voliči hlasovat až od sedmé hodiny ranní (13.00 SEČ).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voliči ve Spojených státech začali hlasovat

Voliči ve Spojených státech začali hlasovat | Zdroj: Reuters

První volební okrsky nicméně už odhlasovaly těsně po půlnoci v státě New Hamshire. Se svou rozlohou 24 214 kilometrů čtverečních je New Hampshire pátým nejmenším státem USA a má jen 1,3 milionu obyvatel, ale volby nové hlavy státu ho vždy zviditelní. Je dlouholetou tradicí, že americké prezidentské volby začínají v newhampshireských obcích Dixville Notch a Hart's Location.

Tři obce už stihly i spočítat výsledky. V Dixville Notch získala Hillary Clintonová čtyři a Trump dva hlasy. Jeden hlas získal třetí kandidát Gary Johnson a jeden volič dopsal na hlasovací lístek Mitta Romneyho. V o něco větší obci Hart's Location získala podle USA Today Clintonová 17 hlasů a Trump 4. Ve třetí obci Millsfield jednoznačně zvítězil Trump se 16 hlasy proti 4 hlasům Clintonové.

Volební kampaň pokračuje v USA do poslední chvíle. Trumpa podpořili příznivci přímo před jeho mrakodrapem

Číst článek

Průzkumy veřejného mínění mírně favorizují demokratku Hillary Clintonovou, která by se stala první ženou v čele Bílého domu. Avšak ani republikán Donald Trump není bez šancí nahradit Baracka Obamu a stát se na čtyři roky nejmocnějším mužem planety.

První odhady z jednotlivých států lze očekávat po půlnoci na středu SEČ, jasno by mohlo být ve středu kolem páté ráno SEČ, pokud ovšem nenastanou průtahy při sčítání hlasů nebo pokud konečný výsledek nebude velmi těsný.

ČTK, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme