Při požáru v Teheránu spadla výšková budova, zemřelo nejméně 20 hasičů

VIDEO: Při požáru, s nímž bojovali od rána hasiči v Teheránu, se zřítila výšková budova s nákupním střediskem. Zemřelo nejméně 20 hasičů, oznámil starosta íránské metropole. Nejméně 88 lidí, včetně 45 hasičů, utrpělo zranění. Mnoho z nich bylo odvezeno do nemocnice, po ošetření ale většinu z nich propustili, uvedla íránská státní média.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Teheránu se po požáru zřítila 17ti patrová budova.

V Teheránu se po požáru zřítila 17ti patrová budova. | Zdroj: Reuters

Údaje o počtu mrtvých a raněných se celý den mění. Press TV původně oznámila bez udání zdroje, že o život přišlo 30 hasičů. Jiná televize hovoří o asi 30 raněných civilistech, agentura IRNA pak o 45 zraněných hasičích. Šéf lékařské pohotovostní služby, kterého citovala agentura AFP, sdělil, že bylo zraněno 70 lidí a z nich 23 bylo hospitalizováno. Podle íránské televize je mezi zraněnými 45 hasičů.

Nyní starosta města oznámil, že v troskách budovy zemřelo nejméně 20 hasičů, kteří zde od rána bojovali s požárem. Nejméně 88 lidí, včetně 45 hasičů, utrpělo zranění. Mnoho z nich bylo odvezeno do nemocnice, po ošetření ale většinu z nich propustili.

V blízkosti místa tragédie jsou velvyslanectví Británie a Turecka, která se podařilo včas evakuovat.

Na záběrech iránské televize je vidět budovu zahalenou v hustém dýmu, která se během nekolika vteřin řítí k zemi. Strhává s sebou také asi třicet metrů vysoká hydraulická ramena, ze kterých hasiči s plameny bojovali.

Podle Íránské televize se budovu, ve které byly byty, kanceláře a velké nákupní centrum, zřejmě nepodařilo před zřícením celou evakuovat. Počet obětí se tak může zvyšovat.

„Budova Plasco je velmi stará, ježí na jihu Teheránu a jde o jednu z nejstarších budov ve městě. Využívaná je hlavně k obchodním účelům," oznámila televize.

Podle agentury AP bylo nákupní středisko Plasco postaveno před 50 lety. Byla to jedna z prvních výškových budov v íránské metropoli.

'Mnoho mrtvých.' Lavina v Itálii pohřbila hotel, záchranáři bojují o životy uvězněných

Číst článek

Policie kolem ní vybudovala zátarasy a podle íránské státní televize bylo k hašení povoláno deset hasičských čet. Z televizních záběrů je patrné, že se sedmnáctipatrová stavba sesula v řádu vteřin.

V 60. letech nechal středisko postaven íránský židovský podnikatel Habíb Elghánján a pojmenoval je stejně jako svou společnost na výrobu plastů.

Mluvčí hasičů řekl, že v budově bylo mnoho textilních dílen a že jejich majitelé byli v minulosti několikrát upozorněni na bezpečnostní problémy a požádáni, aby se z budovy vystěhovali.

Majitel obchodu v blízkosti stavby řekl, že ho policie přinutila na poslední chvíli odejít. „Bylo to jako v hororovém filmu, ten dům se mi zřítil před očima," řekl.

Na záběrech státní televize bylo vidět, jak se někteří z majitelů podniků či obchodů snaží po uhašení požáru do trosek budovy vrátit. „Přišel jsem o všechno. Co teď budu dělat? Co řeknu své rodině?" svěřil se agentuře Reuters jeden z obchodníků.

ČTK, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme