Příběh vězněného kritika Kremlu. Je připravený obětovat své zdraví i život, říká jeho manželka

ROZHOVOR. V Rusku sílí protesty proti údajnému týrání politického vězně Ildara Dadina. Úřady ho v létě poslaly do jedné z nejtvrdších věznic na severu země. V nápravném táboře ho pak údajně tvrdě zbili a mučili. Dadinova manželka oznámila, že její muž dostal epileptický záchvat, zřejmě jako důsledek týrání. S Anastasijí Zotovovou mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anastasija Zotovová si v moskevském vězení vzala Ildara Dadina

Anastasija Zotovová si v moskevském vězení vzala Ildara Dadina | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Opoziční politický aktivista Ildar Dadin si odpykává 2,5letý trest za to, že se v jednom roce dopustil více než tří přestupků. Je prvním odsouzeným podle nového paragrafu 212. Přestupky spočívaly v tom, že protestoval s plakáty kritizujícími současný režim a válku na Ukrajině.

Dadina v létě převezli do jedné z nejtvrdších věznic v Karélii na severu Ruska, kde ho podle všeho začali týrat, říká Českému rozhlasu jeho manželka Anastasija Zotovová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh ruského politického vězně Dadina. Je připravený obětovat své zdraví i život, říká jeho manželka. Mluvil s ní zpravodaj Martin Dorazín

„Ildar dostal epileptický záchvat v přítomnosti člena Veřejného výboru pozorovatelů. Lékaři sice údajně žádné rány nebo modřiny na jeho těle nenašli, ale Ildar předtím epilepsií netrpěl. Jsem tím silně znepokojená. Nevím, co mám dělat a jestli se to dá léčit. Mají ho převézt do nemocnice v Petrozavodsku, zatím o tom nic nevím,“ popisuje Zotovová.

Kromě advokáta, veřejných pozorovatelů a zástupců ombusmana k Dadinovi podle ní nikoho nepouštějí.

„Když k věznici přijeli novináři, ukázalo se, že tábor je v okruhu 500 metrů odříznut policií. Novináře, který se tam pokoušel pořídit pár fotografií, zadrželi, zkroutili mu ruce za zády a odvedli ho pryč. Údajně je uzavřen také vjezd do města, protože se tam chystají lidé z Výboru proti mučení, kteří tam chtějí zorganizovat protest,“ dodává Zotovová.

Týrání je běžná praxe, tvrdí Dadinova manželka

Případy mučení nejsou v jedné z nejtvrdších věznic na severu země podle manželky ruského politického vězně ničím ojedinělým.

‚Bojím se, že mě zlomí mučení. Nepřežiju déle než týden.‘ Uvězněný kritik Kremlu prosí o pomoc

Číst článek

„Už se s námi a s médii spojili lidé, kteří potvrzují, že v tomto zařízení je týrání běžnou praxí. Jsou to příbuzní vězňů – matky, bratři, manželky. Potvrzují to i lidé, kteří už si tam trest odseděli. Doufám, že najdou odvahu vystoupit veřejně, protože když v tom Ildar zůstane sám, nebudou mu věřit nebo ho donutí, aby svá slova o mučení vzal zpět,“ upozorňuje se Zotovová.

Dadinova manželka se obává, že pokud bude její muž trvat na svém, vězení nepřežije. „Musím udělat všechno pro to, aby se jim nepodařilo tento případ zamést pod koberec a aby viníci byli potrestáni,“ říká Zotovová.

„Nejprve musíme zachránit samotného Ildara. Jestli bude vězeňská služba popírat týrání, Ildara vrátí z nemocnice do stejné věznice a tam ho prostě zabijí. Za druhé cítím odpovědnost i za životy jiných lidí, kteří v tom vězení jsou. Ildar to cítí stejně. Odmítá převoz do jiné věznice, dokud bude praxe mlácení lidí v Segěži pokračovat. Můj manžel je připravený obětovat své zdraví i život pro jiné lidi,“ dodává.

Samotka? Představte si 15 dní v samotě, desátý už nechcete žít

Za nekompromisní postoje zavřeli Ildara Dadina ve vězení několikrát i na samotku. „Není tam postel, jenom police, která se na noc odklopí. Bez matrace. Spát se na tom moc nedá. Na zemi také ne. Víte, proč všichni propuštění vězni sedávají v podřepu na patách? V šest ráno musí polici přiklopit ke stěně. Sedět nemají na čem. Na podlaze by si nastudili ledviny. Představte si 15 dní v úplné samotě, bez knížek a novin. Desátý den už se vám nechce žít,“ přibližuje pocity vězně Zotovová.

Dadin strávil na samotce měsíc a půl. Začal protestní hladovku, ale vedení věznice ho upozornilo, že pokud s ní nepřestane, přivedou do cely jiného vězně, který ho znásilní, dodává Dadinova manželka.

Anastasije Zotovová přiletěla ve čtvrtek do Prahy, aby tady získala podporu nejen pro svého manžela, ale pro všechny týrané vězně. Zájemci se s ní mohou setkat v pátek v 19. hodin na besedě v knihovně Václava Havla nebo na akcích na podporu politických vězňů 8. listopadu večer u sochy sv. Václava na Václavském náměstí v Praze.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme