Příběhy postrádající reálný základ. Polovina odmítnutých žádostí o azyl v Dánsku obsahovala lži

Z 500 odmítnutých žádostí o azyl v Dánsku z loňského roku obsahovalo 284 neúplné či nepravdivé údaje. Zjistila to kontrola, o které ve středu informoval zpravodajský portál The Local. Úřady přitom možná neodhalily všechny nepřesnosti a dezinformace, uvedl zástupce ředitele Dánské cizinecké služby Anders Dorph.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena s dítětem. Ilustrační foto.

Žena s dítětem. Ilustrační foto. | Foto: licence Public Domain (eng), Freedom House

V případě pochybností se Dánsko snažilo rozhodovat ve prospěch běženců, řekl Dorph. Přesto úřady zamítly přibližně polovinu z 2400 žádostí o azyl obdržených v posledních třech měsících loňského roku. U značné části z nich byly podle Dorpha problémy s věrohodností.

„Někteří lidé mají příběhy, které postrádají reálný základ. Vysvětlení prostě neobstojí," prohlásil s tím, že pro udělení azylu se hlavně zjišťuje, zda je daná osoba ve své zemi v ohrožení.

Dorph získal dojem, že mnozí migranti uvádějí podobné až vzorové informace, o kterých si myslí, že jim zaručí úspěch. Když se ale úředníci ptají na podrobnosti - proč a od koho čelí ve vlasti nebezpečí - odpovědi podle něj často nedávají příliš smysl.

Dánská cizinecká služba provádí dlouhé rozhovory a další důkladné prověřování, připomněl The Local.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme