Příznivci a odpůrci Trumpa se střetli u Bílého domu, protestuje se i na univerzitách

Po oznámení výsledků amerických prezidentských voleb vyšli do ulic příznivci obou hlavních kandidátů. Před Bílým domem se sešli příznivci i odpůrci Donalda Trumpa a došlo i na násilí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davis ve statě Kalifornia

Davis ve statě Kalifornia | Zdroj: Reuters

Ještě předtím, než se Donald Trump prohlásil vítězem voleb a přednesl svůj první projev coby budoucí prezident USA, jeho odpůrci začali protestovat.

Několik stovek lidí se sešlo přímo před Bílým domem ve Washingtonu. Příznivci Hillary Clintonové očekávali volební úspěch, postupem času ale bylo čím dál jasnější, že slavit bude tábor Donalda Trumpa. Oba tábory se pak střetly v drobných potyčkách přímo před sídlem prezidenta.

5 věcí, které definovaly život i prezidentskou kampaň Donalda Trumpa

Číst článek

Protitrumpovské demonstrace se rozhořely i na západním pobřeží USA, především v Kalifornii. Protestující v Bay Area pálí Trumpovy podobizny, rozbíjejí výlohy obchodů a zapalují také odpadkové kontejnery a pneumatiky.

V univerzitním kampusu v Berkeley protestují studenti, kteří se verbují i v Davisu. Tam zablokovali ulice protestním pochodem, během kterého skandovali protitrumpovské slogany a heslo „Ty nejsi Amerika, my jsme Amerika."

V Oaklandu několik stovek lidí zablokovalo ulice. San Francisco Chronicle informuje, že jedna žena byla zraněna, když ji srazila dodávka při blokování silnice. Policie ale serveru Buzzfeed nepotvrdila žádné zraněné.

„Lidé se shromažďují po skupinkách na různých místech,“ řekl Buzzfeedu policista John O´Reilly. „Snažíme se dávat pozor, aby nedošlo k ničemu protizákonnému.“

Protesty před Bílým domem | Foto: Reuters

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme