Proč vyhrál Donald Trump? Média volila průzkumy, které jim vyhovovaly, míní analytik

Volba průzkumů veřejnosti podle tématu nebo třeba dobrá práce se sociálními sítěmi. To může podle odborníků stát za vítězstvím Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Republikánský kandidát, kterému většina volebních průzkumů přisuzovala druhé místo, se stane v pořadí 45. prezidentem Spojených států amerických.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když Donald Trump vstupoval do boje o republikánskou kandidaturu, mnozí ho pokládali spíše za kuriozitu. Měsíce šikovné kampaně z něj vysochaly hlavního soupeře Hillary Clintonové a možného vítěze voleb.

Když Donald Trump vstupoval do boje o republikánskou kandidaturu, mnozí ho pokládali spíše za kuriozitu. Měsíce šikovné kampaně z něj vysochaly hlavního soupeře Hillary Clintonové a možného vítěze voleb. | Zdroj: Reuters

Předvolební průzkumy ve Spojených státech amerických favorizovaly po větší část kampaně demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Trump se v čele provedených průzkumů nacházel ojediněle, spíše byl až za svou oponentkou. Mimo jiné i kvůli tomu Trumpovo vítězství ve volbách mnohé překvapilo.

Mediální teoretik a výkonný ředitel Empresa Media Daniel Köppl si ale nemyslí, že by chyba byla na straně průzkumů.

"Mýlila se média. Ta si volila výzkumy, které jim vyhovovaly. Média se potřebovala utvrdit v tom, že jejich rozhodnutí je dobré, a automaticky neposlouchala druhou stranu," řekl Köppl ve speciálním vysílání Českého rozhlasu Plus s tím, že existovaly také odhady, které naopak jako vítěze uváděly Donalda Trumpa.

"Je to o volbě témat a ochotě novinářů připustit si, že i to, co se (jim) nelíbí, může být významné."

Trump v novém průzkumu vede nad Clintonovou, předehnal ji o 1 procentní bod

Číst článek

Sociální sítě navíc podle Köppla nemají schopnost mobilizovat mladé voliče k tomu, aby šli k volbám. "Trump se (sociálními médii) pracoval pragmaticky. Neměl tendenci přes ně měnit názory lidí, ale spíše poutal pozornost a utvrzoval své voliče v jejich přesvědčení. Dával jim příležitost, aby sdíleli jeho názory dál a tímto směrem popřípadě ovlivňovali další lidi," doplnil pro Český rozhlas Plus.

Sdílení emocí

Podle Jiřího Weigla, bývalého hradního kancléře a ředitele Institutu Václava Klause, je Trumpovo vítězství dobrou zprávou nejen pro Ameriku. Republikánskému kandidátovi prý vyšlo, že svou kampaň založil na boji proti existujícímu establishmentu.

Vedoucí kanceláře prezidenta Jiří Weigl jde na schůzku s Milošem Zemanem v Loretánské ulici | Foto: Filip Jandourek

"Stal se oficiálním kandidátem proti vůli tradiční Republikánské strany. Přeoral celý politický terén, čili to, co bylo republikánské a demokratické, už dnes neplatí. Získal zcela nová teritoria, nové voliče napříč Spojenými státy. Přepsal americkou politickou historii,“ myslí si Weigl. Podle jeho mínění dokázal Trump k hlasování přimět i ty voliče, kteří u voleb zpravidla chybí.

"V takové situaci rozhodují emoce a o účasti značná část voličů, kteří jsou nepevně rozhodnutí, jenom mělce motivovaní, se rozhodne až na poslední chvíli," myslí si také Jan Hartl z agentury STEM.

Volbu nového amerického prezidenta přirovnal Petr Jedlička z Deníku Referendum k hlasování o brexitu.

"Část voličů, kteří jsou rozhořčeni, jde hlasovat pro kandidáta, který sdílí jejich emoce, aniž by se to promítlo do průzkumu. Člověk, který si počíná rozhořčeně, má několik procent navíc, a ve volbách buď uspěje, nebo je dokonce vyhraje. To je stejné pro Evropu jako pro Ameriku," řekl ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořad Pro a proti na stanici Český rozhlas Plus

Podle Pavla Novotného ze zahraniční redakce Českého rozhlasu navíc všechny státy volily podle očekávání. „Státy při pobřeží, kde jsou podmínky pro život lepší, hlasovaly pro Hillary Clintonovou a kontinuitu americké politiky. Země uprostřed USA volily téměř všechny pro republikánského kandidáta," uvedl.

Reakce od politiků

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa bude Donald Trump velkou neznámou. Bude prý otázka, jak naplní své předvolební sliby. Jeho vítězství ale šéfa komunistů Filipa nepřekvapilo.

Sjezd KSČM, Vojtěch Filip a třešně | Foto: Filip Jandourek

„Když jsem hovořil s představitelem komunistické strany Spojených států amerických před deseti dny, tak mi říkal, že Hillary Clintonová zradila určitou část demokratického programu. A to je podpora mírových aktivistů. A ti, kteří podporovali mír ve světě, kteří se starali o to, aby nebyl vyvolán další válečný konflikt, ti se odvrátili od Hillary Clintonové,“ řekl pro Český rozhlas.

Předseda ODS a politolog Petr Fiala souhlasí s názorem, že se k Trumpovi přiklonili nespokojení voliči. "Trumpa volila nespokojená střední třída, normální lidé, kteří mají pocit, že jsou znevýhodněni a nemají užitek z ekonomického růstu USA," uvedl na sociální síti Twitter.

ZW ČRo, Český rozhlas Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme