PROFIL: Ostřílený veterán i zbožňovaný intelektuál. Koho si vybral Trump za šéfa obrany?

Novým ministrem obrany USA bude generál James Mattis. Do této funkce si ho vybral nově zvolený americký prezident Donald Trump. „Vzteklý pes“, jak mu někteří přezdívají, patří mezi nejvýraznější armádní postavy - vedl výsadky námořní pěchoty v Afghánistánu, později i v Iráku. Přinášíme vám nyní jeho profil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generál James Mattis

Generál James Mattis | Zdroj: Reuters

James Mattis byl v letech 2010 až 2013 náčelníkem velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku. Bude prvním generálem ve výslužbě, který se stane americkým ministrem obrany od roku 1950, kdy do čela Pentagonu jmenoval prezident Harry Truman generála George Marshalla.

Mattis se do armády přihlásil hned po střední škole. Vystudoval historii na státní Centrální washingtonské univerzitě a v roce 1972 nastoupil do důstojnického záložnického kurzu. Poté přešel k námořní pěchotě.

Americké ministerstvo obrany povede 'vzteklý pes' Mattis. Trump ohlásil jeho jmenování

Číst článek

Velel jednotkám námořní pěchoty během operace Pouštní bouře v Iráku a speciálním silám během operace Trvalá svoboda v Afghánistánu. Jako generál a velitel 1. divize námořní pěchoty se zúčastnil i války v Iráku během operace Irácká svoboda.

Vedl například prudké boje o iráckou Fallúdžu v roce 2004 a je také znám svým drsným a kritizovaným prohlášením z roku 2005: "Přijdete do Afghánistánu, narazíte na chlapy, kteří pět let mlátili ženy kolem sebe, protože nechodily zahalené. Víte, takoví chlapi stejně nemají odvahu. Takže je zatraceně zábavné je střílet."

Trump a Mattis | Foto: Reuters

V letech 2007 až 2009 byl Mattis šéfem Spojeneckého velitelství NATO pro transformaci (ACT) a v letech 2007 až 2010 vedl také Velitelství společných sil americké armády v Norfolku.

Americký senát schválil prodloužení zákona o protiíránských sankcích. Obama ho nejspíš podepíše

Číst článek

Mattis se narodil 8. září 1950 v Pullmanu ve státě Washington. Je považován za jednoho z největších intelektuálů amerického důstojnického sboru. Jeho osobní knihovna čítá na 7000 svazků. Má přezdívky vzteklý pes nebo válečnický mnich. Tuto přezdívku získal kvůli tomu, že je svobodný a bezdětný. "Klidně odejdu do kláštera, ale musím mít sebou pár pěkných žen a basu piva," prohlásil kdysi na toto téma.

Mattis je také pověstný tím, že nemá televizor a se zaujetím studuje válečné umění amerických indiánů, samurajů nebo starověkých Sparťanů. U vojáků byl velmi oblíbený svým přímým jednáním i kvůli tomu, že i s řadovými vojáky vždy jednal jako se sobě rovnými. Dokázal se za ně také vždy postavit.

Kritizoval stahování amerických vojáků z Blízkého východu a je odpůrcem sbližování s Íránem, který považuje společně s Islámským státem a teroristickou sítí Al-Káida za největší hrozbu na Blízkém východě. Za řešení izraelsko-palestinského konfliktu považuje vznik dvou států.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme