Protesty proti jihokorejské prezidentce neutuchají. V Soulu se sešlo až 800 tisíc lidí

Více než milion lidí se podle organizátorů zapojilo do sobotních protestů v Jižní Koreji proti prezidentce Pak Kun-hje. Až 800 tisíc lidí se sešlo v hlavním městě Soulu a přibližně půl milionu lidí vyšlo do ulic v dalších částech země, uvedla BBC. Protesty trvají již pátý víkend. V ulicích metropole policie rozmístila 25 tisíc příslušníků bezpečnostních sil a uzavřela přístupové cesty k sídlu hlavy státu - Modrému domu, informovala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účast na protestech proti prezidentce v Jižní Koreji podle organizátorů přesáhla 1 milion

Účast na protestech proti prezidentce v Jižní Koreji podle organizátorů přesáhla 1 milion | Zdroj: Reuters

Organizátoři očekávají, že během soboty počet protestujících v centru hlavního města dosáhne půldruhého milionu. Dav zůstává klidný, stejně jako v předchozích týdnech.

Protestující, jichž se už více než měsíc každý víkend scházejí statisíce v ulicích metropole i dalších měst, požadují rezignaci Pak Kun-hje v souvislosti s korupčním skandálem, který otřásl její vládou.

„Viděla jsem zprávy a pomyslela si, že tohle nemůže pokračovat - lidé skutečně chtějí, aby odstoupila, ale ona to neudělala,“ řekla Reuters jedna z účastnic demonstrace. „Jsem tu podruhé, ale poprvé s manželem a dětmi,“ dodala.

Rozsah demonstrací během uplynulého měsíce neustále narůstal a podle organizátorů se před dvěma týdny protestních akcí zúčastnil milion lidí. Odhady policie jsou pravidelně o dost nižší. Protesty zatím byly převážně poklidné - účastní se jich rodiny s dětmi, vysokoškoláci, dělníci či zemědělci, kteří se svíčkami v rukou skandují hesla.

Účast na protestech proti prezidentce v Jižní Koreji podle organizátorů přesáhla 1 milion | Foto: Reuters

Skandál se točí kolem důvěrnice prezidentky Čche Son-sil, která čelí podezření, že zneužívala vztahu s Pak Kun-hje k vlastnímu obohacení. Před necelým týdnem jihokorejské státní zastupitelství Čche Son-sil obvinilo a oznámilo, že existuje podezření, že prezidentka je spolupachatelkou.

Prokuratura začala v této souvislosti chystat prezidentčin výslech. Podpora prezidentky u veřejnosti se propadla na pět procent. Nejhůře si stojí u mladých lidí mezi 19 a 29 roky, v této skupině podporují Pak Kun-hje dvě procenta Korejců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme