Protiruské sankce za anexi Krymu platí, potvrdil evropský soudní dvůr

Unijní sankce proti Rusku kvůli anexi Krymu jsou platné. Rozhodl tak dnes Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Sankce napadl největší ruský producent ropy Rosněfť, kterého se dotýkají. Soud ale potvrdil, že platí i pro něj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena v krymském Simferomolu prochází kolem graffiti, které znázorňuje ruského prezidenta Vladimira Putina

Žena v krymském Simferomolu prochází kolem graffiti, které znázorňuje ruského prezidenta Vladimira Putina | Zdroj: Reuters

Po ruské anexi Krymu a vojenské intervenci na východě Ukrajiny uvalila unie sankce na vývoz ruského zboží a technologií. Zakázala také poskytovat služby pro ruský ropný průmysl. Rosněfť toto rozhodnutí napadl u britského vrchního soudu.

Evropský soudní dvůr se případem zabýval na jeho žádost a konstatoval, že neexistuje žádná skutečnost, která by zpochybňovala platnost uvalení sankcí. Vztahují se tak podle něj i na ruský ropný gigant.

Jak číst protesty v Rusku? Jedno video 'zloděje' Medveděva nezboří, ale naleptá moc vlády

Číst článek

Kvůli ohrožení územní celistvosti, svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny prodloužila letos unie v půlce března sankce proti fyzickým osobám. Celkem se týkají 150 lidí a 37 subjektů.

Opatření byla zavedena v březnu 2014 a naposledy o půl roku prodloužena v září 2016. Jde hlavně o zmrazení majetku a zákazy vstupu. Tyto sankce jsou ale rozdílné od hospodářských sankcí rovněž přijatých před třemi lety.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme