První gratulace z Evropy. Trumpovi blahopřáli Le Penová, Wilders či Farage

Republikánskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi začaly ještě před oznámením výsledků chodit ze zahraničí první gratulace k vítězství v amerických prezidentských volbách. Mezi prvními byli bývalí či současní předsedové evropských krajně pravicových a pravicově populistických stran Marine Le Penová, Geert Wilders a Nigel Farage.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marine Le Penová v Praze

Marine Le Penová v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Gratuluji novému prezidentovi Spojených států Donaldovi Trumpovi a svobodnému americkému lidu,“ uvedla na twitteru předsedkyně francouzské Národní fronty (FN) Marine Le Penová.

„Američani si vzali svou zemi zpět,“ uvedl předseda nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders.

ONLINE: Ve Spojených státech se sčítají hlasy. Trump míří do Bílého domu

Číst článek

„Zdá se, že rok 2016 bude rokem dvou velkých politických revolucí," reagoval na americké prezidentské volby bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který byl před červnovým referendem jedním z hlavních příznivců odchodu Británie z Evropské unie.

S nadějemi přivítala dosavadní bilanci amerických prezidentských voleb Moskva. Podle ruských politiků vycházela ruská diplomacie vždy lépe s republikány než s demokraty. S předpokládaným nástupem Donalda Trumpa do Bílého domu by podle Moskvy mohla nastat nová etapa rusko-amerických vztahů.

Podle šéfa zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova se po volbách "otevírá nové okno možností". Senátor Vadim Ťulpanov novinářům řekl, že americký lid "už má dost mimořádné agresivity Bílého domu". Američané podle něj chtějí zcela jinou politiku, a to vnitřní i zahraniční.

"Možné vítězství Donalda Trumpa dává naději na skutečný nový start rusko-amerických vztahů a na přechod k produktivní spolupráci," řekl senátor.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme