První skandál na paralympiádě: běloruský sportovec nesl při zahájení ruskou vlajku

Běloruský paralympionik chtěl vyjádřit solidaritu s ruským družstvem, které se paralympiády nesmí účastnit. Proto si vzal na zahájení her ruskou vlajku. Paralympijský výbor ho potrestal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běloruský funkcionář nese ruskou vlajku

Běloruský funkcionář nese ruskou vlajku | Zdroj: Reuters

Vedoucímu republikánského centra olympijské přípravy v lehké atletice Andreji Fomočkinovi byla vlajka odebrána ještě na stadionu Maracanã. Mezinárodní paralympijský výbor se v průběhu čtvrtka rozhodl funkcionáře potrestat odebráním akreditace.

Bělorusko nesouhlasí s plošným vyloučením všech 267 ruských paralympioniků. Proto čin svého funkcionáře schvaluje. Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí dokonce řekla, že to bylo „statečné a přátelské gesto“.

Velký ohlas měl tento incident v Rusku. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová označila čin běloruského paralympionika za „hrdinský“ a jeho potrestání za projev fašismu. Velmi ostře také kritizovala britského novináře z listu The Guardian, který obvinil běloruskou výpravu z maření slavnostního zahájení paralympiády.

Vyzvala britského novináře, aby přijel do Ruska a setkal se se sportovci. „Myslím si, že musíte mít dostatek sil, odvahy a svědomí, pokud nějaké máte, abyste se těmto lidem podívali do očí. Někteří jsou sice nevidomí, ale to nevadí,“ řekla Zacharovová.

Martin Dorazín, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme