Putin chce zmařit evropskou integraci Balkánu. Potřebuje imperiální tahanice, píše Newsweek

Ani dva a půl roku po ruské anexi ukrajinského Krymu není mnoha evropským i americkým politikům jasné, co vlastně Moskvu motivuje ke snaze zmařit evropskou integraci Balkánu. Podobnou záhadou se jim muselo zdát, když teď ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že přibrat do NATO další balkánské země není jen chyba, ale především provokace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci na letišti v krymském Simferopolu

Ruští vojáci na letišti v krymském Simferopolu | Foto: Voice of America

Jedná se především o Černou Horu, Bosnu a Makedonii. „Proč vlastně Moskva považuje členství těchto relativně nevýznamných zemí v NATO za hrozbu?“ ptá se americký týdeník Newsweek.

Hned si přitom sám odpovídá. Putinův systém prostě imperiální dobrodružné tahanice potřebuje k vlastní existenci. Jinak by si totiž musel najít čas na reformy, do kterých se mu nechce.

Lavrov varoval USA před údery na ruské základny v Sýrii. Rusko bude schopné je bránit

Číst článek

Druhým důvodem je to, že si Putin nadále staví a pěstuje image restaurátora sovětské říše. Takže se mu ukrajinská a žádná jiná demokracie poblíž hranice s Ruskem nemůže hodit, a to platí i o Bosně a Hercegovině, Černé Hoře a Makedonii.

Rusku vadí evropská integrace

Balkánská integrace do evropského bezpečnostního projektu je podle komentáře Newsweeku jen hřebíčkem do rakve ruského projektu velké říše.

Vladimir Putin | Foto: Kremlin.ru

Rusko se totiž bude cítit bezpečněji, pokud bude projekt evropské integrace nedokončený. Nehledě k tomu, že suverenitu bývalých zemí Varšavského paktu nemůže Moskva dodnes přenést před srdce.

Rusko potvrdilo přesun raket Iskander. Upřesnilo tím i parametry amerického satelitu

Číst článek

„Tohle si musí politici Západu uvědomit. Pochopí, že jednat s Ruskem jen kvůli tomu, že je to jejich evropský soused, je nikam nedovede,“ uzavírá americký týdeník Newsweek.

Newsweek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme