Putin se při návštěvě Číny setká se Zemanem, oznámil Kreml

Ruský prezident Vladimir Putin se při nadcházející návštěvě Číny setká s českým prezidentem Milošem Zemanem. Agentuře TASS to dnes oznámil zahraničněpolitický poradce Kremlu Jurij Ušakov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Vladimir Putin se nominoval do čela ruské delegace na Valné shromáždění OSN  (archivní foto)

Prezident Vladimir Putin se nominoval do čela ruské delegace na Valné shromáždění OSN (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Schůzka je plánována na čtvrtek, Putin má týž den jednat i s prezidenty Venezuely a Laosu.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz ČTK schůzku potvrdil. "Pan prezident využije návštěvy Čínské lidové republiky i k bilaterálním jednáním. My samozřejmě po uskutečnění těchto jednání budeme informovat veřejnost, že tato jednání proběhla," řekl Ovčáček.

Poznamenal, že se předpokládá i setkání se Zemanovým čínským protějškem i dalšími politiky. "Zatím bych o tom nechtěl více hovořit," dodal.

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu prozradil, že se diskuse pravděpodobně stočí i k problematice migrace do Evropské unie a ochraně hranic.

„Ke skutečné ochraně vnějších hranic Schengenu a Evropy budeme potřebovat mandát Rady bezpečnosti. Ten se nám nepodaří získat bez pomoci Ruské federace. A Ruská federace nám pravděpodobně nepomůže jen pro modré dobro v našich očích, ale bude za to chtít také podporu svým aktivitám někde jinde, například na Blízkém východě,“ řekl Kmoníček.

Podle Ušakova bude česko-ruský summit uspořádán na okraj oslav 70. výročí ukončení druhé světové války, jichž se oba státníci zúčastní. Jednání se má ve čtvrtek konat po skončení vojenské přehlídky a slavnostní recepci, kterou pro zahraniční hosty uspořádá čínský prezident Si Ťin-pching.

Zeman se s Putinem naposledy setkal letos v květnu v Moskvě, kam přijel na oslavy 70. výročí konce druhé světové války na evropských bojištích. Jejich tehdejší rozhovor byl věnován zejména ekonomické spolupráci s důrazem na české pohledávky v Rusku.

Podle čínských médií bude Zeman jediným západním vůdcem, který bude přehlídce v čínské metropoli Pekingu přihlížet.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme