Putin usiluje o vojenskou základnu v Libyi. V Moskvě přivítal libyjského generála Haftara

Ruský prezident Vladimir Putin možná získá vojenskou základnu v Libyi. Minulou neděli přicestoval do Moskvy libyjský generál Chalífa Haftar, kterého podporuje východolibyjský parlament v Tobrúku a jehož armáda je nejvýkonnější vojenskou silou bojující proti Islámskému státu v Libyi. Přijel požádat Putina o ruské zbraně a vojenskou podporu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Putin podle nich Haftara vřele přivítal, protože by rád zřídil ruskou vojenskou základnu na středomořském pobřeží nedaleko Benghází. Rusko by tak mohlo rozmístit námořnictvo a letectvo pouhých 700 kilometrů od Evropy, píše izraelský server Debkafile, který čerpá ze zpravodajských a vojenských zdrojů.

Ruské firmy maskují novoroční večírky za vlastenecké semináře. Bojí se Putina

Číst článek

Haftar býval generálem v armádě svrženého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, ale pak na něj zosnoval nezdařený atentát a odešel do Spojených států, kde zůstal dvacet let. Američané jeho současnou armádu podporují. Haftar ani východolibyjský parlament neuznali vládu národní jednoty Fáize Sarrádže, jejíž vznik zprostředkovala OSN, a spoléhají se zejména na podporu Egypta a zemí v Perském zálivu. Ty Haftarovým vojákům pomáhají hlavně letecky a k bombardování džihádistů vzlétají z egyptské západní pouště. Právě Egypt Haftara přemluvil, aby přijal pozvání do Moskvy a požádal Putina o vojenskou pomoc.

Druhá návštěva Moskvy

Haftar byl v Moskvě už podruhé. V červnu se sešel s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem a poradcem pro národní bezpečnost Nikolajem Patruševem. Kreml však tehdy ještě s vojenskou pomocí váhal. V té době se snažily americké, italské a britské speciální jednotky vyhnat Islámský stát z libyjské Syrty, ale to se jim dodnes nepodařilo. Teď už v regionu vyvolává „seismické vlny“ zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Putin proto nabídl Haftarovi k boji proti Islámskému státu bojové vrtulníky, obrněná vozidla a nejrůznější druhy raket.

První telefonát na trase Putin - Trump. Dohodli se na spolupráci a společném boji s terorismem

Číst článek

Zatím není jasné, zda Putinova „libyjská iniciativa“ znamená výzvu Trumpovi ke spolupráci na Blízkém východě, nebo jestli ruský prezident jen využívá nejistého mezidobí před Trumpovým nástupem do Bílého domu k vytvoření nové reality v terénu, aby se v lednu novému prezidentovi prezentoval jako velmocenský soupeř. Ruská letadla, která se nacházejí na středomořské ruské základně v Sýrii, však rozhodně dokáží rychle doletět do Libye.

Nedaleko kotví i ruská válečná loď Admirál Kuzněcov, a libyjský generál má tak ruskou pomoc na dosah. Kdyby se toto plavidlo zapojilo do akce, operovalo by v libyjské části Středozemního moře vůbec poprvé. Putin nepochybně pošilhává i po libyjském ropném bohatství. Haftar už dobyl několik ropných terminálů a s ruskou pomocí by mohl ovládnout další. Moskva by pak mohla získat první podíl v libyjském ropném průmyslu, soudí Debkafile.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Gita Zbavitelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme