Radikálové z IS budou hledat nový domov. Cílem může být Indonésie nebo Filipíny, varuje institut

Ofenziva spojeneckých sil proti iráckému Mosulu pokračuje. Operaci s cílem dobýt druhé největší město v zemi ze vzduchu podporují letecké údery koalice v čele se Spojenými státy. Podle aktuálních informací jsou iráčtí vojáci necelé dva kilometry od cíle. Po porážce se ale někteří radikálové plánují přesunout do zemí jihovýchodní Asie, varuje Institut pro bezpečnostní analýzy sídlící v indonéské Jakartě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mluvčí Islámského státu Abů Muhammad al-Adnani

Mluvčí Islámského státu Abů Muhammad al-Adnani | Foto: video Islámského státu

Podle institutu mají bojovníci takzvaného Islámského státu směřovat především na Filipíny a do Indonésie. Jejich přesun ze Sýrie a Iráku je prý otázkou několika měsíců.

Místní islamističtí radikálové mají mít kontakty s militantní organizací déle než dva roky. Filipínská policie několikrát zachytila výměnu informací právě mezi radikály na Blízkém východě a v jihovýchodní Asii.

Filipínská ani indonéská policie nebezpečí podle vlastních slov nepodceňují. Obě země vědí, že na jejich území operovaly a stále operují uskupení, která jsou na seznamu teroristických organizací. V Indonésii to je Džamá Islamíja a na Filipínách zase organizace jménem Abú Sajjáf, někdy také vystupující pod jménem al-Hakarat al-Islamíja.

Iráčtí vojáci vstoupili do Mosulu. Část jeho obyvatel se proti islamistům vzbouřila

Číst článek

Obě mají na svědomí únosy, vraždy i bombové útoky a nešetří ani cizince. Interpol je považuje za jedny z nejnebezpečnějších teroristických skupin na světě. Právě tato uskupení jsou teď podle policie připravena přijmout bojovníky Islámského státu, kteří uniknou ofenzivě v Mosulu a později i v Sýrii.

Kvůli své odlehlosti, neprostupné džungli a velmi vlažné ochraně hranic, je pro radikály lákavý zejména jihofilipínský ostrov Mindanao. Podle filipínské policie a armády tam momentálně operují dokonce čtyři velmi nebezpečné islamistické skupiny.

Radikálové se zaměřují na cizince

Zaměřují se na únosy zahraničních turistů. Jednak na samotných ostrovech a také v Celebeském a Suluském moři, mezi Filipínami a Borneem, což je oblast malajského svazového státu Sabah a indonéské provincie Kalimantan Utara. Právě ty mohou být pro cizince opravdu nebezpečné.

Například britské ministerstvo zahraničí od začátku letošního roku svým občanům nedoporučuje tyto oblasti navštěvovat a otevřeně říká, že zdejší kriminální skupiny jsou napojeny na islamisty včetně Islámského státu.

Německé policisty napadla žena nožem na koberce. Volala přitom Alláhu akbar

Číst článek

Filipíny navíc přiznávají, že v řadách Islámského státu bojuje odhadem 80 až 100 jejich občanů, kteří se díky filipínskému pasu mohou relativně svobodně pohybovat po zemích sdružených v organizaci ASEAN, tedy ve Sdružení zemí jihovýchodní Asie. Tam patří třeba i Thajsko, Barma nebo Singapur.

Mezi státy jihovýchodní Asie a Pákistánem nebo Indií, kam to z bojišť není daleko, létají každý den stovky letadel. Právě těchto spojů by mohli využít i radikálové.

Ohrožena je i Austrálie, upozorňuje institut

Podle informací indonéského Institutu pro bezpečnostní analýzy je ve vážném ohrožení i Austrálie. Tamní policie a tajné služby odhadují, že za Islámský stát bojuje přibližně stovka jejich občanů. Obávají se, že část z nich se může vrátit například do Thajska, Malajsie nebo Singapuru.

Před několika měsíci například singapurská a indonéská policie společně odhalily skupinu, která připravovala raketový útok na centrum Singapuru. Útočníci plánovali, že střely odpálí z menšího indonéského ostrova vzdáleného jen pár kilometrů.

Zpráva mezinárodního týmu bezpečnostních analytiků je znepokojivá už proto, že v oblasti jihovýchodní Asie se pohybuje i mnoho turistů.

Například výkonný ředitel Australsko-izraelského židovského institutu Collin Rubbenstein říká, že největším nepřítelem je čas a globalizace. Nejúčinnější zbraní jsou podle něj peníze, které vlády jednotlivých zemí přesunou směrem k policii i tajným službám, a to bez ohledu na to, jestli tím v některém konkrétním případě utrpí demokracie nebo pluralita názorů.

Podle Rubbensteina totiž neexistuje jediná indicie, že s pádem takzvaného Islámského státu zmizí i nebezpečí islámského extremismu.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme