Rakousko chce výjimku z kvót na uprchlíky. Své závazky jsme splnili, tvrdí kancléř Kern

Rakouský ministr obrany by chtěl, aby jeho země vystoupila z programu Evropské unie na přerozdělování uprchlíků. Hans Peter Doskozil už pro svůj návrh získal podporu koaličních lidovců. Podle kancléře Christiana Kerna se Rakousko pokusí vyjednat výjimku z unijního programu na přerozdělování uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Systém povinných kvót na rozdělení uprchlíků končí

Systém povinných kvót na rozdělení uprchlíků končí | Zdroj: Reuters

„Myslíme si, že výjimka pro Rakousko je nezbytná, neboť jsme už své závazky splnili," uvedl sociálnědemokratický kancléř. Evropské komisi chce co nejrychleji poslat dopis, v němž se chystá vysvětlit, proč Rakousko nechce přijímat uprchlíky z Itálie a Řecka. V rámci unijních kvót mělo Rakousko přijmout asi dva tisíce migrantů. Loni a předloni požádalo v zemi o azyl dohromady 130 tisíc lidí.

Ministr obrany Doskozil argumentoval tím, že se kvóty před dvěma lety schvalovaly na základě principu solidarity a hlavně spravedlivého rozdělení uprchlíků.

Jenže v letech 2015 a 2016 podle něj například Itálie čelila mnohem menšímu náporu žádostí o azyl než Rakousko. Ministr obrany uvedl i přesná čísla. O azyl v Rakousku podle něj požádalo v přepočtu na milion obyvatel přes čtyři a půl tisíce uprchlíků, zatímco Itálie se musela vypořádávat jen se dvěma tisíci. Migranti, kteří by měli zůstat v Itálii se podle Doskozila ve skutečnosti zdržují v Rakousku.

Rakousko plánuje kvůli uprchlíkům posílení kontrol na hranicích se Slovenskem

Číst článek

Ministr také pro agenturu APA uvedl, že nelze aplikovat kvóty na nekontrolovatelnou ilegální imigraci. O tom mluvil už začátkem tohoto roku. V lednu pro německý deník Bild celý program přerozdělování zkritizoval s tím, že EU potřebuje lepší systém a zároveň si musí přiznat, že má své limity a nedokáže do sebe pojmout neomezené množství lidí.

Doskozil svými slovy reagoval na oznámení ministra vnitra Wolfganga Sobotky, že Rakousko prostřednictvím programu přijme 50 nezletilých uprchlíků z Itálie, a na to, že množství uprchlíků s příchodem jara začíná pozvolna narůstat. Žadatelů o azyl v Rakousku by tak mohlo do září, kdy program přerozdělování uprchlíků skončí, ještě výrazně přibýt.

Ministr vnitra Wolfgang Sobotka i přes plán přijmout nezletilé uprchlíky z Itálie s názorem Doskozila souhlasí. Sám totiž považuje program přesidlování za špatný. Sobotka už oficiálně prohlásil, že návrh podporuje. O vystoupení z programu ale bude podle něj nutné požádat v Bruselu a udělat to bude muset kancléř Christian Kern. Jak dodal, celý proces vystoupení z programu může být totiž zahájen pouze na úrovni šéfů vlád.

Kvóty na přerozdělování uprchlíků přijala Evropská unie v září 2015. Tehdy se proti postavily Česko, Maďarsko, Polsko a Rumunsko, což Doskozil kritizoval jako nedostatečnou solidaritu. Program přerozdělování se týká sto šedesát tisíc imigrantů, kteří jsou v Řecku a v Itálii. Podle letošních únorových dat od Evropské unie se ale od počátku dvouletého programu podařilo do dalších zemí přesídlit jen zhruba 12 tisíc migrantů.

Unijní ministři vnitra včera vyzvali Evropskou komisi, aby představila reálné počty uprchlíků připravených k přerozdělení v rámci kvót. Eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos oznámil, že jich je 26 tisíc. Celkem by si ale členské státy měly i přes odpor části z nich rozdělit 160 tisíc lidí. Podle aktuálních dat se od počátku dvouletého programu podařilo přesídlit asi 13 tisíc migrantů.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme