Rakušané napodruhé volili nového prezidenta. Výsledek má být znovu velmi těsný

V Rakousku se zavřely volební místnosti. Lidé znovu vybírali prezidenta mezi ekonomem a bývalým šéfem strany Zelených Alexanderem van der Bellenem a politikem za stranu Svobodných Norbertem Hoferem. Výsledky druhého květnového kola zrušil ústavní soud kvůli chybám při sčítání hlasů. Těsný výsledek se čeká i teď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát na prezidenta Alexander Van der Bellen jde s manželkou do volební místnosti

Kandidát na prezidenta Alexander Van der Bellen jde s manželkou do volební místnosti | Zdroj: Reuters

Nejdřív do kostela a pak volit, anebo obráceně, návštěva mše zkrátka patří v Rakousku k tradičnímu nedělnímu termínu voleb. Jinak byl v zemi obvyklý nedělní klid, zavřené obchody a málo lidí v ulicích, s výjimkou adventních trhů.

Norbert Hofer se ještě včera na poslední chvíli přes video na sociálních sítích obrátil k voličům a poprosil je o hlas. Slibuje Evropskou unii, kde nebudou rozhodovat byrokraté a elity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhají nedělní rakouské volby? Atmosféru zachytil Vojtěch Berger.

Alexander van der Bellen v podobném posledním poselství Rakušany vyzval, aby si v neděli místo extrémů vybrali rozum. Poslední volební místnosti se v Rakousku zavřou v 17 hodin.

Jak hlasovali lidé, kteří přišli vhodit lístek do urny osobně, by mělo být jasné hned v neděli kolem 19:30. Hlasy odevzdané korespondenčně se ale začnou sčítat až v pondělí, kdy by mohlo být také jasné, kdo usedne v kanceláři ve vídeňském Hofburgu. Ministerstvo vnitra ale minulý týden upozornilo, že oficiální výsledek možná oznámí až v úterý.

Řekl, že rakouský prezidentský kandidát Hofer je nacista. Nyní mu soud nařídil zaplatit pokutu

Číst článek

V květnu byl po sečtení hlasů z volebních místností na prvním místě Hofer, po přičtení hlasů z korespondenčního hlasování ale nakonec zvítězil Van der Bellen. Počet lidí, kteří si vybrali korespondenční způsob hlasování, je tentokrát oproti květnu o 20 procent nižší.

Nového prezidenta mohlo v neděli vybírat celkem 6,4 milionu oprávněných voličů. Podle průzkumů veřejného mínění se dá čekat, že účast bude nižší než v květnu, kdy se druhého kola voleb zúčastnilo téměř 73 procent voličů.

ČTK, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme