Ráma X. se vrátil z Německa do Thajska. Královskou korunu převezme po pohřbu svého otce

Thajsko má nového krále Rámu X. Korunní princ a jediný syn zemřelého krále Rámy IX. přijal výzvu, kterou mu přesně podle ústavy adresoval thajský parlament. Původně přitom princ, který už delší dobu žije v Německu, prohlásil, že neplánuje brzké převzetí moci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ráma X.

Ráma X. | Zdroj: Reuters

Ke korunovaci Rámy X. v nejbližších dnech zatím nedojde. Podle přísného královského protokolu nejprve musí být se všemi náležitými poctami pohřben předcházející panovník. A datum pohřbu Rámy IX. ještě stanoven nebyl.

V Thajsku ve skutečnosti vládne vojenská junta. Vztah nového krále s generály je výrazně odlišný od vztahu, který měl s armádou Ráma IX.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ráma X. ve čtvrtek vyjednával podmínky převzetí moci a zúčastnil se specifických modliteb v královském paláci v bangkokské čtvrti Dusit

„Ten s ní vycházel dobře, ačkoli to tak během řady vojenských převratů, kterých v Thajsku byla od druhé světové války spousta, nevypadalo,“ řekl zpravodaj Radiožurnálu v Bangkoku David Jakš.

Ráma X. má od armády odtažitější vztah. „Spekulovalo se o tom, že ani nevyslyší výzvu parlamentu a armády a nepřiletí z Německa do Thajska. Do 48 hodin byl ale z Německa zpátky v Thajsku,“ dodal Jakš.

Armáda by neměla svou pozici ztratit. Má silné postavení prakticky ve všech sférách života – pevně kontroluje ekonomiku, politiku a ovlivňuje média. „Vojáci tvrdě sledují, co se píše a vysílá o thajském systému,“ připomněl Jakš. Vojenská junta navíc posílila v parlamentu, kam nejen volí, ale také dokonce dosazuje část svých lidí.

Ráma X. se ve čtvrtek sešel s politiky, zástupci armády či nejvyššího soudu. Vyjednával také podmínky dalšího převzetí moci a účastnil se specifických modliteb přímo v královském paláci v bangkokské čtvrti Dusit, které vedlo 89 théravádských mnichů.

ČRo, David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme